ßßß Cookit - przepis na BANANOWY SERNIK SOJOWY

BANANOWY SERNIK SOJOWY

nazwa

Wykonanie

To ciasto zrobiłam z prawie takich samych proporcji jak ciasto z ciecierzycy, ale soja nadała mu zupełnie innej konsystencji, zbliżonej do ptasiego mleczka. Dlatego właśnie nazwałam je sernikiem. Zmiksowany dojrzały banan, skórka pomarańczowa i winogrona nadały takiej słodyczy, że nie trzeba było już dodawać cukru, a soja jest kompletnie niewyczuwalna. Pyszne, gorące i zdrowe. Takie śniadania właśnie lubię najbardziej. :)
PS. W sklepach już wiosenne kolekcje, dlatego wczoraj kupiłam sobie beżowe botki - motocyklówki, żeby potem nie okazało się, że wszystkie wykupili. Podobnie było w tamtym roku we wrześniu - kiedy było jeszcze +17 stopni, kupiłam workery. Po tygodniu nie było już ani jednej pary. :)
Bananowy sernik sojowy z nerkowcami, kandyzowaną skórką pomarańczową i winogronami
[przepis autorski]
/1 porcja/
100 g ugotowanej soi
1 banan (ok. 100 g)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
kilka winogron
orzechy nerkowca
kandyzowana skórka pomarańczowa
1. Soję zblenderować na gładką masę z bananem i jajkiem.
2. Dodać proszek do pieczenia, sól i mąkę, ponownie zmiksować.
3. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
4. Do masy dodać orzechy nerkowca i skórkę pomarańczową.
5. Przelać masę do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
6. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół winogrona.
7. Zapiekać aż do zrumienienia (u mnie 20 minut w trybie "ciasto")
8. Lekko ostudzic i jeść póki ciepłe :)
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/01/451-bananowy-sernik-sojowy.html