Wykonanie
Wczoraj kupiłam kawałek przeogromnej dyni i po raz pierwszy zrobiłam dzisiaj z niego puree - wcześniej nie chciałam się za nie zabierać, bo wydawało mi się, że to strasznie pracochłonne. Jakże wielkie więc było moje zdziwienie, gdy dzisiaj zrobiło się dosłownie w 5 minut. Zapach był tak cudownie
maślany, że połowę zjadłam prosto z patelni. Od dziś dołączam do
grona jego wielbicielek :)
Żytnie
dyniowe pikelets z
zarodkami pszennymi Sante podane z ubitym
mleczkiem kokosowym i karmelizowaną w cukrze dark muscovado
śliwkąZarodki są najcenniejszą częścią ziarna, będąc źródłem substancji bioaktywnych. Na uwagę zasługuje m.in. zawartość błonnika pokarmowego (14%). Wśród witamin, które znajdują się w Zarodkach Pszennych należy wymienić: witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę PP czy kwas foliowy. Oprócz witamin są one również źródłem składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu i żelaza.Zarodek, to część ziarna, z której wyrasta roślina. Mimo niewielkich rozmiarów, skondensowane są w nim wszystkie wartości odżywcze, których potrzebuje roślina by prawidłowo się rozwijać. Z tego względu można je określić mianem naturalnego koncentratu, pełnego witamin i składników odżywczych.100 g puree z dynipół szklanki
mąki żytniej razowejłyżka
zarodków pszennychpół łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat pomarańczowyłyżeczka
miodujajkocynamonkardamonpieprzMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia. Dodać
jajko, zarodki, aromat, puree z dyni i
miód.Zmiksować na gładką masę i dodać
przyprawy. Formować łyżką małe placuszki. Smażyć na natłuszczonej patelni około minuty z każdej strony.Smacznego!