Wykonanie
Składniki (forma 26 x 7 cm):175 g miękkiego
masła120 g + 2 łyżki płynnego
miodu85 g mielonych
migdałów200 g
mąki żytniej razowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 ml
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
cynamonu2 duże
jajka1 dodatkowe
białko85 g
migdałów w płatkach
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce umieszczamy
masło,
miód, mielone
migdały,
proszek do pieczenia,
cynamon i
jogurt. Mieszamy. Dodajemy
żółtka z 2 jaj. Miksujemy do połączenia składników.
Białka z 3 jaj ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie łączymy je z resztą składników.Tak przygotowaną masę przekładamy do przygotowanej wcześniej formy. Formą uderzamy kilka
razy o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wierzch posypujemy
płątkami migdałów. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55 min lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, polewamy wierzch 2 łyżkami
miodu i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 5 minut po czym wyjmujemy z piekarnika i z formy i odstawiamy na kratce do ostygnięcia.