ßßß Cookit - przepis na PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ I SERKA WIEJSKIEGO

PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ I SERKA WIEJSKIEGO

nazwa

Wykonanie

Po niedzielnym obiedzie zostało trochę kaszy gryczanej, więc trzeba było ją jakoś rozsądnie spożytkować :) Placki z kaszy chodziły za mną już od dawna. Żałuję, że zdecydowałam się je zrobić dopiero dzisiaj. Połączenie wyrazistej kaszy i ciągnącego się serka wiejskiego, posmak miodu i cynamonu. Do tego waniliowa czekolada na gorąco i można stawiać czoła poniedziałkowi :)
Budyniowe cynamonowe placki z kaszy gryczanej i serka wiejskiego z miodem podane z bananem i waniliową czekoladą na gorąco
[przepis autorski]
pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
2 łyżki serka wiejskiego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka miodu
kilka kropli ekstraktu waniliowego
szczypta cynamonu
3 łyżki budyniu krówkowego (25 g)
szczypta soli
1 średnie jajko
1. Kaszę ugotować najlepiej w mleku i wodzie w proporcjach 1:1 ze szczyptą soli.
2. Po ostudzeniu wymieszać z serkiem wiejskim, jajkiem, miodem, ekstraktem.
3. Następnie dodać proszek do pieczenia, cynamon, budyń i szczyptę soli.
4. Wymieszać na gładką masę.
5. Smażyć na niewielkim ogniu po około 7 minut z każdej strony.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/11/366-placki-z-kaszy-gryczanej-i-serka.html