Wykonanie
Miały być knedle...ale postanowiłam zrobić coś oryginalnego - i tak część ciasta knedlowego wyłożyłam na spód naczynia, a
truskawki posypane
cukrem trzcinowym przykryłam pozostałą częścią. Tak powstał "knedel z piekarnika" :) Bardzo dobry - zdecydowanie do powtórzenia :)
Składniki:1
jajkoponad pół szklanki
mąkipuree z jednego średniego
ziemniaka (około 150g)pół opakowania
truskawek (125g)2 łyżeczki
cukru trzcinowegosos
waniliowycukier z prawdziwą
waniliąPrzygotowanie:1.
Jajko,
mąkę,
cukier i puree połączyć w jednolitą masę.2. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.3. Dno naczynia wyłożyć częścią ciasta.4.
Truskawki pokroić na 4 części i wyłożyć na ciasto.5. Posypać
truskawki łyżeczką
cukru trzcinowego.6. Przykryć pozostałą częścią ciasta.7. Piec przez około 30 minut do zarumienienia.(U mnie trwało to trochę dłużej, bo nie nagrzałam piekarnika)8. Studzić przy otwartym piekarniku9. Podawać z sosem
waniliowym.Smacznego!