Wykonanie
Kolejnych kilka słoików sałatki wyniosłam właśnie do spiżarni . Tym razem zapakowałam w nie delikatną
cukinie dobrze doprawioną
czosnkiem,
chili i
koperkiem, w słodko kwaśnej zalewie. Dla mnie coś pysznego zarówno jako dodatek do dań obiadowych jak i np. do hamburgerów .
Cukinię możecie pokroić w zwykłe plasterki, niekoniecznie w długie wstążki, a
sałatka będzie równie dobra. Możecie też zrobić
sałatkę z
cukinii dodając do niej inne, kolorowe warzywa.

czas przygotowania: 20 min. + 60 min. macerowania warzyw + czas pasteryzacjiskładniki:1600g
cukinii, u mnie m/w po połowie zielonej i żółtejok. 60g
soli kamiennej1 strączek
ostrej papryczki (1-2 łyżeczki posiekanego miąższu)1 główka
czosnku1 pęczek
koperku200 ml
syropu cukrowego 1:1140 ml
octu winnego białego



Jak zrobić
sałatkę z cukinii?Do takiej sałatki nadają się nieduże, dość cienkie
cukinie, z soczystym miąższem i słabo wykształconymi gniazdami nasiennymi. Wszystkie warzywa umyłam, osączyłam dokładnie. Z
cukinii odcięłam końcówki. Do pokrojenia w podłużne, cienkie plasterki użyłam szatkownicy.
Cukinię umieściłam w misce przesypując
solą, odstawiłam na ok. 30 minut żeby puściła sok i zmiękła.
Czosnek obrałam, ząbki pokroiłam w cieniutkie plasterki. Z
chili usunęłam pestki, pokroiłam w drobne paseczki.
Koperek posiekałam. Papryczkę,
koper i
czosnek dodałam do
cukinii. Wlałam też
syrop cukrowy oraz
ocet winny, wymieszałam wszystko i odstawiłam na kolejne 30 minut.Tak przygotowaną
sałatką napełniałam dość ścisło wyparzone słoiki. Nakładałam kawałki warzyw i uzupełniałam zawartość sosem jaki pozostał w misce. Słoiki zakręciłam. Wstawiłam je do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam zimną
wodę - tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 15 minut. Czas pasteryzacji liczę od zagotowania
wody w garnku, ale po zawrzeniu zmniejszam płomień żeby tylko lekko mrugała. Po zapasteryzowaniu wyjęłam ostrożnie słoiki, sprawdziłam czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem.Z podanej ilości składników zrobiłam
sałatkę do 8 słoików 0,280 l
Syrop cukrowy 1:1 to po prostu
woda zagotowana z
cukrem w proporcjach 1 część
wody + taka sama ilość
cukru.