ßßß Cookit - przepis na Domowe przetwory. Sałatka z cukinii, z czosnkiem, chili i koperkiem

Domowe przetwory. Sałatka z cukinii, z czosnkiem, chili i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Kolejnych kilka słoików sałatki wyniosłam właśnie do spiżarni . Tym razem zapakowałam w nie delikatną cukinie dobrze doprawioną czosnkiem, chili i koperkiem, w słodko kwaśnej zalewie. Dla mnie coś pysznego zarówno jako dodatek do dań obiadowych jak i np. do hamburgerów .
Cukinię możecie pokroić w zwykłe plasterki, niekoniecznie w długie wstążki, a sałatka będzie równie dobra. Możecie też zrobić sałatkę z cukinii dodając do niej inne, kolorowe warzywa.
czas przygotowania: 20 min. + 60 min. macerowania warzyw + czas pasteryzacji
składniki:
1600g cukinii, u mnie m/w po połowie zielonej i żółtej
ok. 60g soli kamiennej
1 strączek ostrej papryczki (1-2 łyżeczki posiekanego miąższu)
1 główka czosnku
1 pęczek koperku
200 ml syropu cukrowego 1:1
140 ml octu winnego białego
Jak zrobić sałatkę z cukinii?
Do takiej sałatki nadają się nieduże, dość cienkie cukinie, z soczystym miąższem i słabo wykształconymi gniazdami nasiennymi. Wszystkie warzywa umyłam, osączyłam dokładnie. Z cukinii odcięłam końcówki. Do pokrojenia w podłużne, cienkie plasterki użyłam szatkownicy. Cukinię umieściłam w misce przesypując solą, odstawiłam na ok. 30 minut żeby puściła sok i zmiękła.
Czosnek obrałam, ząbki pokroiłam w cieniutkie plasterki. Z chili usunęłam pestki, pokroiłam w drobne paseczki. Koperek posiekałam. Papryczkę, koper i czosnek dodałam do cukinii. Wlałam też syrop cukrowy oraz ocet winny, wymieszałam wszystko i odstawiłam na kolejne 30 minut.
Tak przygotowaną sałatką napełniałam dość ścisło wyparzone słoiki. Nakładałam kawałki warzyw i uzupełniałam zawartość sosem jaki pozostał w misce. Słoiki zakręciłam. Wstawiłam je do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam zimną wodę - tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 15 minut. Czas pasteryzacji liczę od zagotowania wody w garnku, ale po zawrzeniu zmniejszam płomień żeby tylko lekko mrugała. Po zapasteryzowaniu wyjęłam ostrożnie słoiki, sprawdziłam czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem.
Z podanej ilości składników zrobiłam sałatkę do 8 słoików 0,280 l
Syrop cukrowy 1:1 to po prostu woda zagotowana z cukrem w proporcjach 1 część wody + taka sama ilość cukru.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/08/domowe-przetwory-salatka-z-cukinii-z-czosnkiem-chili-i-koperkiem.html