ßßß


Składniki:4 duże pęczki botwinki1 wiązka koperkupo 1 ząbku czosnku na słoikZalewa (na 1 litr wody)* :1 litr wody1 płaska łyżka soli1 łyżka cukru2 łyżki octuSposób wykonania:1. Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać.2. Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej.3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku.4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 20 minut.Smacznego!!!* do takiej ilości botwinki zużyłam 2,5 litra zalewy, wyszło mi 6 słoików o pojemności 0,7.