Wykonanie
Oto moja druga wersja pasteryzacji
botwinki na zimę. Tym razem dodałam
koperku i
czosnku, dzięki temu
botwinka będzie miała aromatyczny smak.



Składniki:4 duże pęczki
botwinki1 wiązka
koperkupo 1 ząbku
czosnku na słoikZalewa (na 1 litr
wody)* :1 litr
wody1 płaska łyżka
soli1 łyżka
cukru2 łyżki
octuSposób wykonania:1.
Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać.2. Liście pokroić w paski, a obrane
buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej.3. W słoikach ciasto ułożyć część startych
buraków i pokrojoną
botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego
koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku
czosnku.4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 20 minut.Smacznego!!!* do takiej ilości
botwinki zużyłam 2,5 litra zalewy, wyszło mi 6 słoików o pojemności 0,7.
