Wykonanie
Botwinka pasteryzowana jest niezastąpiona zimą do zup. Zapach i smak
młodych buraczków z listkami zamknięty w słoiku, to dopiero coś. Myślę że każdy kto kocha
botwinkę powinien przygotować sobie kilka takich słoików.

SKŁADNIKI :4-5 pęczków
botwinki z
buraczkamipo 1 ząbku
czosnku na słoikZALEWA : na 1 litr
wody1 litr
wody1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
cukru2 duże łyżki
octuSkładniki zalewy zagotowujemy.PRZYGOTOWANIE :
Botwinkę myjemy, oczyszczamy i tniemy na małe kawałki a
buraczki na plasterki.W litrowych, umytych słoikach układamy dość zwarcie
botwinkę, dodajemy po ząbku
czosnku. Zalewy przygotowujemy tyle ile mamy słoików, zalewamy i zakręcamy. Pasteryzujemy w 15-20 minut, licząc czas od momentu zagotowania się
wody.Wykładamy ostrożnie słoiki, studzimy i przechowujemy w spiżarce.

