ßßß Cookit - przepis na Ciasto bez pieczenia. Jogurtowiec z wiśniami na herbatnikach

Ciasto bez pieczenia. Jogurtowiec z wiśniami na herbatnikach

nazwa

Wykonanie

Znowu robi się zbyt gorąco na włączanie piekarnika więc trzeba sobie radzić inaczej i przygotować ciasto bez pieczenia . Ponieważ uprzejmy sąsiad obdarował mnie wiśniami i mirabelkami ze swojej działki to te właśnie owoce przerabiałam w miniony weekend.
Część wiśni zalałam syropem i zapakowałam do słoików żeby mieć dodatek do zimowych deserów, ale nie mogłam się oprzeć i część wykorzystałam do razu do pianki jogurtowo-wiśniowej. Jest lekka, nie za słodka i wcale nie wymaga dużo pracy. Zobaczcie sami!
Ja surowych wiśni raczej nie jem - po prostu są dla mnie zbyt kwaśne więc muszę je chociaż trochę posłodzić. Z niedużej ilości warto ugotować pachnący korzeniami kompot . A jeśli macie pod dostatkiem tych pysznych i zdrowych owoców to koniecznie zróbcie chociaż kilka słoiczków dżemu by zimą przypominał Wam letni czas.
Pianka jogurtowo-wiśniowa bez pieczenia
czas przygotowania: ok. 40 minut + czas chłodzenia
składniki:
zwykłe herbatniki maślane kakaowe
500 g wiśni - waga po wydrylowaniu
130 g cukru
MASA 1 - 2 średnie jajka
50 g cukru zwykłego
20 g cukru z wanilią
800 g gęstego jogurtu typu greckiego
6 łyżeczek żelatyny w proszku, z lekką górką
50 ml wiśniówki albo likieru amaretto
Masa 2 - 250 g śmietanki kremówki 30%
200 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
50 g cukru
50 ml wody
3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo - 150 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki kremówki 30%
ok. 250 g wydrylowanych wiśni
100 g cukru
Jak zrobić jogurtowo-wiśniową kostkę na herbatnikach?
Formę wyłożyłam folią spożywczą tak żeby zabezpieczała dno i boki - dzięki niej łatwiej będzie później wyjąć deser. Na dnie ułożyłam warstwę herbatników, jeden przy drugim, dokładnie na całej powierzchni. Ciężko podać dokładną ilość ciastek bo produkty różnych firm różnią się nieco wielkością. Potrzebujemy ich tyle żeby dobrze zakryć dno i później pokryć wierzch deseru. U mnie wyszło po 18 sztuk na warstwę.
Wiśnie zasypałam cukrem a kiedy puściły sok zagotowałam powoli przez kilka minut - mają tylko stracić surowość. Odcedziłam. W gorącym soku rozpuściłam żelatynę (skład masy 1), odstawiłam żeby przestygła.
MASA 1 - jajka umyłam i sparzyłam wrzącą wodą. Wybiłam do miski i ubiłam z cukrem zwykłym oraz waniliowym na bardzo puszystą, prawie białą, masę. Dodałam jogurt naturalny i wiśniówkę, zmiksowałam. Następnie dorzuciłam ugotowane wiśnie. Kilka łyżeczek masy dodałam do przestudzonego soku z żelatyną, rozmieszałam i wlałam do miski z całością masy. Wymieszałam i wylałam na herbatniki ułożona w formie. Wyrównałam wierzch, odstawiłam do lodówki.
Masa 2 - żelatynę zalałam zimną wodą a kiedy napęczniała podgrzewałam mieszając aż zupełnie się rozpuściła. Mocno schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno, na koniec dosypałam cukier. Dodałam jogurt. Kilka łyżeczek masy dodałam do rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny, rozmieszałam i wlałam do miski z masą. Zmiksowałam i wylałam na zastygniętą masę wiśniową.
Od razu na wierzchu białej masy ułożyłam, lekko dociskając, warstwę herbatników, tak samo jak na dnie czyli jeden przy drugim żeby pokryć całą powierzchnię deseru. Formę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na kilka godzin żeby całość dobrze stężała.
PRZYBRANIE - wiśnie zasypałam cukrem i zagotowałam powoli. Ostudziłam w syropie a potem osączyłam. Czekoladę połamałam na kawałki i rozpuściłam z kąpieli wodnej. Śmietankę mocno podgrzałam, wlałam do czekolady, wymieszałam na jednolitą masę, którą posmarowałam wierzch schłodzonego jogurtowca. Rozprowadziłam ją robiąc "kędziorki", ale można wygładzić powierzchnię. Na czekoladzie ułożyłam wiśnie, po 3 sztuki na każdym pokrytym czekoladą ciastku. Po pokrojeniu, przed podaniem, każdy kawałek udekorowałam listkami mięty.
Jeżeli deser będą jadły także dzieci to nie dodawajcie do masy alkoholu! Do przybrania można wykorzystać wiśnie ze słoika - surowych nie polecam bo puszczą sok i nie będzie to ładnie wyglądać.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/08/ciasto-bez-pieczenia-jogurtowiec-z.html