ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami i ogórkiem

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami i ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza surówka z kapusty pekińskie jest uniwersalna bo może być dodatkiem do zimowego obiadu a równie dobrze sprawdzi się na imprezie grillowej . Świetnie pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Składniki są dostępne właściwie przez cały rok więc można ją przygotować w dowolnej chwili. Polecam bo jest bardzo smaczna.
A czy Wy szykujecie się na grillowanie podczas majówki? Jeśli tak to może przyda Wam się przepis na bardzo aromatyczną i smaczną karkówkę z grilla . Dzisiejsza surówka byłaby do niej doskonały dodatkiem.
czas przygotowania: 10 minut
składniki:
1/3 średniej kapusty pekińskiej
1/2 cebuli białej
kilka/kilkanaście pomidorków koktajlowych
1/3-1/2 świeżego ogórka zielonego typu wąż
kilka gałązek koperku świeżego
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka octu winnego
do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy
Wszystkie warzywa umyłam i dobrze osuszyłam. Kapustę cienko poszatkowałam, cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki a ogórka, razem ze skórką, też w ćwierć plasterki tylko grubsze. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki a koperek posiekałam. Wszystkie pokrojone składniki wymieszałam w misce.
Jogurt, majonez i ocet połączyłam w oddzielnym naczyniu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Dodałam do warzyw i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam sałatkę na ok. 20 minut żeby smaki się przeniknęły.
Taką surówkę można podać do dań obiadowych albo grillowych.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/04/surowka-z-kapusty-pekinskiej-z-ogorkiem.html