Wykonanie
Dzisiejsza surówka z
kapusty pekińskie jest uniwersalna bo może być dodatkiem do zimowego obiadu a równie dobrze sprawdzi się na imprezie grillowej . Świetnie pasuje do pieczonych i smażonych
mięs. Składniki są dostępne właściwie przez cały rok więc można ją przygotować w dowolnej chwili. Polecam bo jest bardzo smaczna.A czy Wy szykujecie się na grillowanie podczas majówki? Jeśli tak to może przyda Wam się przepis na bardzo aromatyczną i smaczną
karkówkę z grilla . Dzisiejsza surówka byłaby do niej doskonały dodatkiem.
![](/Data/Images/smacznapyza.blogspot.com\2015_slash_04_slash_surowka-z-kapusty-pekinskiej-z-ogorkiem/l/-1539597168.JPG)
czas przygotowania: 10 minutskładniki:1/3 średniej
kapusty pekińskiej1/2
cebuli białejkilka/kilkanaście
pomidorków koktajlowych1/3-1/2 świeżego
ogórka zielonego typu wążkilka gałązek
koperku świeżego3-4 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu1 łyżeczka
octu winnegodo smaku -
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
pieprz ziołowy![](/Data/Images/smacznapyza.blogspot.com\2015_slash_04_slash_surowka-z-kapusty-pekinskiej-z-ogorkiem/l/-1549581187.JPG)
![](/Data/Images/smacznapyza.blogspot.com\2015_slash_04_slash_surowka-z-kapusty-pekinskiej-z-ogorkiem/l/586611628.JPG)
Wszystkie warzywa umyłam i dobrze osuszyłam.
Kapustę cienko poszatkowałam,
cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki a
ogórka, razem ze skórką, też w ćwierć plasterki tylko grubsze.
Pomidorki pokroiłam na ćwiartki a
koperek posiekałam. Wszystkie pokrojone składniki wymieszałam w misce.
Jogurt,
majonez i
ocet połączyłam w oddzielnym naczyniu. Doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem czarnym i
ziołowym. Dodałam do warzyw i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam
sałatkę na ok. 20 minut żeby smaki się przeniknęły.Taką surówkę można podać do dań obiadowych albo grillowych.