Wykonanie
Jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym
stole . Można podawać je na 1000 a pewnie nawet więcej sposobów. Co roku staram się przygotować je w jednej, innej niż zwykle wersji i tym razem dodałam do nich fioletową pastę. Lekko słodka, z aromatycznym
curry świetnie pasowała do
jajek. Myślę, że
jaja w takiej postaci doskonale sprawdzą się też przy innych okazjach więc koniecznie je wypróbujcie.Nowości są ciekawe i pyszne, ale u nas obowiązkowo muszą być
Jajka faszerowane na ciepło . Lubicie takie?

czas przygotowania: ok. 30 minutskładniki:8 średnich
jajek1 średnia
marchew purpurowa1 nieduża
szalotka1 łyżeczka
oleju rzepakowego1 łyżeczka sproszkowanej mieszanki
curry1-2 łyżeczki
majonezudo smaku -
sól, szczypta
cukru,
pieprz mielony czarny,
papryka mielona słodka

Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam. Obrane
jajka można poprzekrawać na połówki. Ja wycięłam z nich ćwiartki czyli 1/4 całości. Trochę
żółtka odłożyłam do dekoracji a resztę wyciętych kawałków zużyłam do nadzienia. Jeśli poprzekrawacie
jajka na połówki to do farszu zużyjcie 1-1,5
jajka.Jak ugotować idealne
jajka na twardo?Warzywa oczyściłam.
Szalotkę posiekałam a
marchew pokroiłam w kostkę. W rondelku rozgrzałam
olej. Wrzuciłam
szalotkę i zeszkliłam. Dosypałam
curry i smażyłam chwilę razem, mieszając. Dodałam
marchew,
cukier i kilka łyżek
wody. Dusiłam aż
marchewka zmiękła. Przestudziłam a następnie zmiksowałam blenderem na gładką pastę dodając niewielką ilość
majonezu oraz wycięte kawałki
jajek. Na koniec doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem i
papryką.Pastę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na naszykowane
jajka. Posypałam pokruszonym, ugotowanym
żółtkiem. Podałam przybierając
rzeżuchą. Nadzienie radzę nakładać tuż przed samym podaniem bo barwi mocno
jajka na niebieski kolor.Poszukajcie u siebie purpurowej odmiany
marchewki bo jest bardzo smaczna a także ponoć zdrowsza od zwyczajnej. W daniach prezentuje się efektownie - zupa z purpurowej
marchewki ma przepiękny kolor, prawda?