ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane z bazylią

Jajka faszerowane z bazylią

nazwa

Wykonanie

niedziela, 16 Marzec 2014, autor: blue_megi, 6 Komentarzy »
Wiosnę czuć już w powietrzu. Wszystko powoli, nieśmiało się zieleni, więc i u mnie na blogu zielono. Dziś na śniadanie przygotowałam jajka faszerowane aromatycznym, bazyliowym kremem.
Składniki:
4 jajka
4 płaskie łyżki majonezu
pęczek bazylii
sól, pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i schować do lodówki.
Bazylię płuczemy, osuszamy i odrywamy listki.
Jajka obieramy i kroimy na połówki. Małą łyżeczką delikatnie wyciągamy żółtka i przekładamy je do miseczki. Dodajemy 4 łyżki majonezu i listki bazylii. Blendujemy wszystko, aż powstanie gładka masa. Próbujemy i jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli majonez ma wyrazisty smak, doprawianie jest niepotrzebne. Przekładamy masę do szprycy i do każdej połówki jajka nakładamy porcję farszu.
Ważne jest także, aby używany przez nas majonez był gęsty. Jeśli przygotowana masa jest za rzadka, po przełożeniu jej do szprycy, wkładamy szprycę na 15-20 minut do lodówki i dopiero po upływie tego czasu, gdy masa pod wpływem niskiej temperatury trochę stężeje, nakładamy farsz na jajka.
Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na jajka faszerowane. Polecam jajka z mascarpone i cytryną, kiełkami lucerny, z anchois, musztardą lub wędzoną papryką . Do Świąt Wielkanocnych już blisko, a jajka faszerowane mogą urozmaicić Wasze świąteczne menu.
Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez Małgosię z Trochę innej cukierni .
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/swiatecznie/wielkanoc/jajka-faszerowane-bazylia