Wykonanie
niedziela, 16 Marzec 2014, autor: blue_megi, 6 Komentarzy »Wiosnę czuć już w powietrzu. Wszystko powoli, nieśmiało się zieleni, więc i u mnie na blogu zielono. Dziś na śniadanie przygotowałam
jajka faszerowane aromatycznym,
bazyliowym kremem.Składniki:4
jajka4 płaskie łyżki
majonezupęczek
bazyliisól,
pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i schować do lodówki.
Bazylię płuczemy, osuszamy i odrywamy listki.
Jajka obieramy i kroimy na połówki. Małą łyżeczką delikatnie wyciągamy
żółtka i przekładamy je do miseczki. Dodajemy 4 łyżki
majonezu i listki
bazylii. Blendujemy wszystko, aż powstanie gładka masa. Próbujemy i jeśli to konieczne doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli
majonez ma wyrazisty smak, doprawianie jest niepotrzebne. Przekładamy masę do szprycy i do każdej połówki
jajka nakładamy porcję farszu.Ważne jest także, aby używany przez nas
majonez był gęsty. Jeśli przygotowana masa jest za rzadka, po przełożeniu jej do szprycy, wkładamy szprycę na 15-20 minut do lodówki i dopiero po upływie tego czasu, gdy masa pod wpływem niskiej temperatury trochę stężeje, nakładamy farsz na
jajka.
Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na
jajka faszerowane. Polecam
jajka z
mascarpone i
cytryną,
kiełkami lucerny, z
anchois,
musztardą lub wędzoną
papryką . Do Świąt Wielkanocnych już blisko, a
jajka faszerowane mogą urozmaicić Wasze świąteczne menu.Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez Małgosię z Trochę innej
cukierni .