ßßß Cookit - przepis na Babka piaskowa, dwukolorowa

Babka piaskowa, dwukolorowa

nazwa

Wykonanie

Babka piaskowa, właśnie taka z dwukolorowego ciasta, jest jednym z pysznych i ciepłych wspomnień mojego dzieciństwa. Pyszną babeczkę piaskową piekła stryjenka Krystyna kiedy spodziewała się gości.
Nie pamiętam zupełnie innych ciast w Jej wykonaniu za to smak babki mam w pamięci i znam doskonale. Zawsze bardzo ją lubiłam. Kiedy byłam mała i dopytywałam się dlaczego to ciasto nazywa się piaskowe stryjenka pokazała mi swoją okrągłą foremkę, która była bardzo podobna do foremek jakimi bawiłam się w piaskownicy. Powiedziała też, że ta babka jest właśnie z prawdziwego, chociaż kupowanego w specjalnym sklepie, piasku i dlatego tak się kruszy na talerzyku. Dziś wydaje mi się to śmieszne a nawet głupie, takie wciskanie dziecku nieprawdziwej wersji, ale wtedy wierzyłam w nią przez długi czas i bardzo mi się podobało, że jemy takie niezwykle ciasto.
Stryjenki Krystyny dawno już nie ma na tym świecie, ale babkę piaskową mogę upiec sama i powspominać... Wy też upieczcie sobie taką babeczkę bo jest naprawdę dokonała.
czas przygotowania: 15 min. + 60 min. pieczenia
składniki:
4 średnie jajka
1/5 łyżeczki soli
210 g drobnego cukru
130 g mąki ziemniaczanej
160 g + 20g mąki pszennej t.500
8g kakao naturalnego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z 1 laski wanilii
200 g masła
do formy - 1 łyżeczka masła
1 czubata łyżka semoliny albo bułki tartej
Zobaczcie też przepis na Babkę piaskową z kwiatami akacji - już niedługo będzie można znowu taką zrobić!
Jak zrobić pyszną babkę piaskową?
Naszykowałam formę na babkę, taką z kominkiem. Wysmarowałam odrobiną miękkiego masła i wysypałam dokładnie semoliną. Mąkę pszenną (160g) przesiałam razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Kostkę masła rozpuściłam w rondelku.
Jajka wybiłam do miski i zmiksowałam krótko dodając sól. Dosypałam cukier i ubijałam aż masa była bardzo gęsta, puszysta i prawie biała. Stopniowo dosypywałam mieszankę mączną, po łyżce, mieszając mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodałam pastę waniliową i cienkim strumieniem wlałam przestudzone masło. Ciasto podzieliłam na 2 części, niekoniecznie równe - jednej może być nieco mniej. Do większej dodałam 20g mąki pszennej a do drugiej, tej mniejszej, kakao - oba składniki wsypywałam przesiewając przez sitko żeby nie było grudek. Wymieszałam dokładnie.
Do naszykowanej formy wlałam najpierw jasne ciasto a następnie, na środek, ciemne. Można wlewać je też naprzemiennie, po połowie porcji. Babkę piekłam ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu pozwoliłam je nieco przestygnąć, ale jeszcze ciepłą wyjęłam odwracając wierzchem do dołu i tak stawiając na desce żeby nieco wyrównać wybrzuszenie jakie zawsze w babeczkach się robi.
Kiedy babka ostygła oprószyłam ją cukrem pudrem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/03/babka-piaskowa-dwukolorowa.html