Wykonanie
S ocza zupa, jak już kilka
razy pisałam, to jedna z moich ulubionych zup. Ma być gęsta, koniecznie a właściwie tylko z domowymi
ogórkami kiszonymi żeby była odpowiednio, czyli mocno kwaśna. Uwielbiam właśnie taką. I musi pachnieć
koperkiem oraz
czosnkiem.Dzisiejsza wersja jest nie tylko bardzo pyszna, ale także szybka do przygotowania. Oczywiście pod warunkiem, że macie gotowy
bulion. Koniecznie spróbujcie!

Zupa ogórkowa trochę inaczejczas przygotowania: ok. 15-20 minutskładniki:ok. 1,5 szkl. lekkiego
bulionu z kurczaka i warzywgarść suchego
ryżu - użyłam jaśminowego, ale może być dowolnykawałek
pora, ok. 10 cm, tylko biała część1 słoiczek tartych
ogórków kiszonych albo 2-3
ogórki kiszone1 puszka
mleka kokosowego1 pęczek
koperku1-2 ząbki
czosnkudo smaku -
sól,
biały pieprz mielonydodatkowo -
olej sezamowyJak przygotować gęstą i pyszną zupę
ogórkową z
mlekiem kokosowym?Do garnka wlałam
bulion i wsypałam przepłukany
ryż. Gotowałam na małym ogniu ok. 10 minut. Dorzuciłam pokrojonego w pół plasterki
pora, gotowałam jeszcze kilka minut po czym zmiksowałam. Dodałam tarte
ogórki,
mleko kokosowe i posiekany
koperek. Zagotowałam i doprawiłam do smaku
solą oraz
białym pieprzem. Już po zdjęciu z ognia dorzuciłam jeszcze bardzo drobno posiekany
czosnek żeby nie stracił swojego aromatu, ale jeśli nie przepadacie za
czosnkiem to po prostu go pomińcie.Podając
skropiłam zupę już na talerzu odrobiną
oleju sezamowego i posypałam listkami
koperku.Zupa wyszła gęsta, rozgrzewająca i bardzo smakowita. Macie ochotę na porcyjkę?