Wykonanie
Święta dopiero za kilka tygodni, ale już teraz jest
pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni.
Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie !Do piernika potrzebna jest koniecznie
przyprawa korzenna - ja robię swoją domową mieszankę.Jeśli chcecie dowiedzieć się jak wygląda taki piernik w wydaniu świątecznym to bardzo proszę :)
czas przygotowania : ok. 45 minut + kilka tygodni leżakowaniaskładniki na 3 duże blaty o wym. ok. 40x28 :500 g
miodu pszczelego - u mnie 150 g mniszkowego i 350 g lipowego400 g
cukru - dałam po połowie zwykłego i trzcinowego demerara250 g
masła - u mnie 150 g
masła i 100 g
smalcu wieprzowego bo tak poradziła Joasia125 ml
mleka1 kg
mąki pszennej - użyłam luksusowej3 duże
jajka20 g
sody oczyszczonej (3 płaskie łyżeczki)4 g
soli (ok.1/2 łyżeczki)60 g
przyprawy korzennej do piernikasposób przygotowania : ciasto na taki piernik zarabia się na kilka tygodni przed Świętami . Ja zrobiłam to wczoraj czyli 8 listopada i moje będzie leżakowało ok. 5-6 tygodni.W rondlu rozpuściłam
masło i
smalec - można użyć samego
masła, ale koleżanki radzą żeby tłuszcze pomieszać a dzięki temu piernik będzie smaczniejszy. Do
płynnego tłuszczu dodałam
miód,
cukier i
mleko. Mieszałam i podgrzewałam na małym ogniu aż wszystkie składniki się połączyły i rozpuściły. Odstawiłam do ostudzenia. Można do tej mieszanki dodać też od razu
przyprawę piernikową.
Mąkę przesiałam razem z
solą i
sodą. Dodałam
przyprawę do piernika, wymieszałam. Kiedy mieszanka płynna przestygła wlałam ją do miski z
mąką. Wbiłam
jajka i wyrobiłam ciasto. Będzie miękkie, ale nie martwcie się - dojrzewając zgęstnieje. Tak przygotowane przełożyłam do czystej miski - może być szklana, stalowa albo kamienny garnek - przykryłam folią spożywczą i schowałam w chłodne miejsce. Można je trzymać w lodówce, w spiżarni albo nawet na balkonie jeśli dobrze je zabezpieczymy przed nieproszonymi gośćmi, opadami czy/i mrozem.Może też zrobicie taki piernik razem ze mną ?