ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski - początek

Piernik staropolski - początek

nazwa

Wykonanie

Święta dopiero za kilka tygodni, ale już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie !
Do piernika potrzebna jest koniecznie przyprawa korzenna - ja robię swoją domową mieszankę.
Jeśli chcecie dowiedzieć się jak wygląda taki piernik w wydaniu świątecznym to bardzo proszę :)
czas przygotowania : ok. 45 minut + kilka tygodni leżakowania
składniki na 3 duże blaty o wym. ok. 40x28 :
500 g miodu pszczelego - u mnie 150 g mniszkowego i 350 g lipowego
400 g cukru - dałam po połowie zwykłego i trzcinowego demerara
250 g masła - u mnie 150 g masła i 100 g smalcu wieprzowego bo tak poradziła Joasia
125 ml mleka
1 kg mąki pszennej - użyłam luksusowej
3 duże jajka
20 g sody oczyszczonej (3 płaskie łyżeczki)
4 g soli (ok.1/2 łyżeczki)
60 g przyprawy korzennej do piernika
sposób przygotowania : ciasto na taki piernik zarabia się na kilka tygodni przed Świętami . Ja zrobiłam to wczoraj czyli 8 listopada i moje będzie leżakowało ok. 5-6 tygodni.
W rondlu rozpuściłam masło i smalec - można użyć samego masła, ale koleżanki radzą żeby tłuszcze pomieszać a dzięki temu piernik będzie smaczniejszy. Do płynnego tłuszczu dodałam miód, cukier i mleko. Mieszałam i podgrzewałam na małym ogniu aż wszystkie składniki się połączyły i rozpuściły. Odstawiłam do ostudzenia. Można do tej mieszanki dodać też od razu przyprawę piernikową.
Mąkę przesiałam razem z solą i sodą. Dodałam przyprawę do piernika, wymieszałam. Kiedy mieszanka płynna przestygła wlałam ją do miski z mąką. Wbiłam jajka i wyrobiłam ciasto. Będzie miękkie, ale nie martwcie się - dojrzewając zgęstnieje. Tak przygotowane przełożyłam do czystej miski - może być szklana, stalowa albo kamienny garnek - przykryłam folią spożywczą i schowałam w chłodne miejsce. Można je trzymać w lodówce, w spiżarni albo nawet na balkonie jeśli dobrze je zabezpieczymy przed nieproszonymi gośćmi, opadami czy/i mrozem.
Może też zrobicie taki piernik razem ze mną ?
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/piernik-staropolski-poczatek.html