ßßß
na dwie keksówki piernika potrzebujemy :750 gramów mąki pszennej1/4 szklanki mleka350 gramów miodu naturalnego (dałam wielokwiatowy)200 gramów masła lub smalcu (dałam masło)0,5 szklanki cukru2 jaja (dałam duże)2 płaskie łyżeczki sody2 opakowania przyprawy do piernika (dałam łącznie 50 gramów)0,5 łyżeczki soliSmalec lub masło rozpuścić, cały czas podgrzewając dodać miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli cukier następnie odstawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać. Do przestygniętej masy dodać mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawę do piernika, sól. Ciasto dokładnie wyrobić nie polecam mikserem, ciasto jest zbyt gęste, najlepiej dłonią lub mieszając drewnianą łyżką (mieszałam dłonią, nieźle się przy tym bawiąc). :)) Ciasto optymalnie jest trzyma w glinianym naczyniu, lecz u mnie będzie siedzieć w plastiku, bo nie mam glinianki. Ciasto wstawiłam na 5 tygodni do lodówki (na sam dół), czyli w temperaturze około 5 - 6 stopni. C.D.N. :)