ßßß Cookit - przepis na piernik staropolski I etap - ostatnia szansa

piernik staropolski I etap - ostatnia szansa

nazwa

Wykonanie

To ostatnie dni (następne dwa), aby go zrobić :)
Przepis podpatrzony u mojej forumowej kumpeli Rarossy :)
na dwie keksówki piernika potrzebujemy :
750 gramów mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
350 gramów miodu naturalnego (dałam wielokwiatowy)
200 gramów masła lub smalcu (dałam masło)
0,5 szklanki cukru
2 jaja (dałam duże)
2 płaskie łyżeczki sody
2 opakowania przyprawy do piernika (dałam łącznie 50 gramów)
0,5 łyżeczki soli
Smalec lub masło rozpuścić, cały czas podgrzewając dodać miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli cukier następnie odstawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać. Do przestygniętej masy dodać mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawę do piernika, sól. Ciasto dokładnie wyrobić nie polecam mikserem, ciasto jest zbyt gęste, najlepiej dłonią lub mieszając drewnianą łyżką (mieszałam dłonią, nieźle się przy tym bawiąc). :)) Ciasto optymalnie jest trzyma w glinianym naczyniu, lecz u mnie będzie siedzieć w plastiku, bo nie mam glinianki. Ciasto wstawiłam na 5 tygodni do lodówki (na sam dół), czyli w temperaturze około 5 - 6 stopni. C.D.N. :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/piernik-staropolski-i-etap-ostatnia.html