Wykonanie
To ostatnie dni (następne dwa), aby go zrobić :)Przepis podpatrzony u mojej forumowej kumpeli Rarossy :)
na dwie keksówki piernika potrzebujemy :750 gramów
mąki pszennej1/4 szklanki
mleka350 gramów
miodu naturalnego (dałam wielokwiatowy)200 gramów
masła lub
smalcu (dałam
masło)0,5 szklanki
cukru2
jaja (dałam duże)2 płaskie łyżeczki
sody2 opakowania
przyprawy do piernika (dałam łącznie 50 gramów)0,5 łyżeczki
soliSmalec lub
masło rozpuścić, cały czas podgrzewając dodać
miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli
cukier następnie odstawić do przestygnięcia.
Mleko podgrzać. Do przestygniętej masy dodać
mąkę,
jajka oraz
mleko wymieszane z
sodą,
przyprawę do piernika,
sól. Ciasto dokładnie wyrobić nie polecam mikserem, ciasto jest zbyt gęste, najlepiej dłonią lub mieszając drewnianą łyżką (mieszałam dłonią, nieźle się przy tym bawiąc). :)) Ciasto optymalnie jest trzyma w glinianym naczyniu, lecz u mnie będzie siedzieć w plastiku, bo nie mam glinianki. Ciasto wstawiłam na 5 tygodni do lodówki (na sam dół), czyli w temperaturze około 5 - 6 stopni. C.D.N. :)