ßßß
Wszystkie warzywa oczyściłam i obrałam. Kapustę pokroiłam w paski, marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę a ziemniaki z większą. Kiedy żeberka się ugotowały wyjęłam je z wywaru a do garnka wrzuciłam kapustę, ziemniaki, marchew i pietruszkę. Dolałam gorącej wody, tyle żeby przykrywałam warzywa. Gotowałam ok. 15 minut aż zmiękły. Pod koniec dosypałam trochę domowej przyprawy warzywnej.Jak ugotować Kapuśniak na warkoczu ?Na tę samą patelnię, na której obsmażałam kawałki żeberek, wrzuciłam drobno pokrojony kawałek wędzonki. Zrumieniłam. Dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyłam razem kilka chwil aż zaczęła zmieniać kolor. Oprószyłam całość mąką, wymieszałam dokładnie aż obtoczyłam wszystkie kawałeczki. Przełożyłam do garnka z ugotowanymi warzywami. Doprawiłam zupę kminkiem, pieprzem i solą. Wcześniej wyjęte żeberka włożyłam z powrotem zupy żeby się ponownie zagrzały.Po ugotowaniu dobrze jest zupę odstawić na 20-30 minut żeby smaki się przygryzły i dopiero podawać.