Wykonanie
Kapuśniak zazwyczaj gotuję z
kiszonej kapusty, ale nie zawsze. Słodka też się nadaje na tę zupę. Oczywiście smak jest inny, ale wcale nie gorszy. Miseczka takiej pożywnej i rozgrzewającej zupy przyda się po powrocie do domu w zimny, jesienny dzień.Zobacz przepis na Kapuśniak z trąbkami

czas przygotowania : ok. 1 godzinyskładniki :ok. 500 g białej, surowej
kapustyżeberko wieprzowe wędzone - ok. 350 g1 średnia
marchewka1/2 średniego
korzenia pietruszkikilka średnich
ziemniaków1
cebula1-2 łyżeczki domowej
przyprawy warzywnej1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
kminku mielonegodo smaku -
pieprz mielony,
sól
sposób przygotowania : wędzone
żeberko podzieliłam na kawałki szerokości 4-5 cm. Jeden z nich pokroiłam w drobną kostkę. Większe kawałki obsmażyłam na suchej patelni żeby je nieco przyrumienić i przełożyłam do garnka. Zalałam ok. 1 l
wody i gotowałam 30 minut aż
mięso zmiękło.

Wszystkie warzywa oczyściłam i obrałam.
Kapustę pokroiłam w paski,
marchewkę i
pietruszkę w drobną kostkę a
ziemniaki z większą. Kiedy
żeberka się ugotowały wyjęłam je z
wywaru a do garnka wrzuciłam
kapustę,
ziemniaki,
marchew i
pietruszkę. Dolałam gorącej
wody, tyle żeby przykrywałam warzywa. Gotowałam ok. 15 minut aż zmiękły. Pod koniec dosypałam trochę domowej
przyprawy warzywnej.Jak ugotować Kapuśniak na warkoczu ?Na tę samą patelnię, na której obsmażałam kawałki
żeberek, wrzuciłam drobno pokrojony kawałek wędzonki. Zrumieniłam. Dodałam pokrojoną w kosteczkę
cebulę i smażyłam razem kilka chwil aż zaczęła zmieniać kolor. Oprószyłam całość
mąką, wymieszałam dokładnie aż obtoczyłam wszystkie kawałeczki. Przełożyłam do garnka z ugotowanymi warzywami. Doprawiłam zupę
kminkiem,
pieprzem i
solą. Wcześniej wyjęte
żeberka włożyłam z powrotem zupy żeby się ponownie zagrzały.Po ugotowaniu dobrze jest zupę odstawić na 20-30 minut żeby smaki się przygryzły i dopiero podawać.