ßßß Cookit - przepis na Powidła śliwkowo-jabłkowe z rumem i cynamonem

Powidła śliwkowo-jabłkowe z rumem i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Prawdziwe powidła przeważnie robię dopiero z ostatnich zwykłych węgierek. Te nieduże, pomarszczone na końcach i bardzo słodkie nie potrzebują wtedy dodatku cukru. Wcześniejsze odmiany śliwek nie są tak dobre na przetwory więc tym razem musiałam sypnąć nieco słodkości.
Zobacz także przepis na pachnące przyprawami Powidła z węgierek i gruszek
czas przygotowania : 10 minut + kilka godzin smażenia
składniki :
ok. 2 kg śliwek, u mnie węgierka łowicka
ok. 1 kg jabłek, u mnie antonówki
50 ml wody
ok. 1/2 kg cukru
100 ml rumu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
sposób przygotowania : śliwki umyłam i wypestkowałam, owoce pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka, wlałam wodę i postawiłam na malutkim ogniu. Dusiłam pod przykryciem ok. 30 minut aż puściły sok. Odkryłam i smażyłam powolutku ok. 2 godzin co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zestawiłam garnek z ognia i pozwoliłam owocom ostygnąć - nie przykrywałam. Śliwek ubyło objętościowo ok. 1/4 pierwotnej ilości.
Po ok. 10-12 godzinach znów zaczęłam podgrzewanie. Wtedy dodałam też pokrojone na nieduże kawałki, obrane wcześniej, jabłka. Znów smażyłam powoli ok. 2-3 godzin i mieszałam żeby nic nie przywarło do dna i owoce stopniowo się rozpadały. Gęste i odparowane powidła zestawiłam, tak jak za pierwszym razem, żeby ostygły.
Po kolejnych 10-12 godzinach i dwukrotnym smażeniu w garnku miałam już bardzo gęstą masę. Dolałam rum i zaczęłam smażenie po raz trzeci. Alkohol rozrzedził owoce, ale podczas smażenia zaczął parować zostawiając smak. Po ok. 2 godzinach dosypałam cukier. Smażyłam jeszcze trochę, tzn jakies 15 minut. Sprawdziłam gęstość - powidła są gotowe kiedy nabrane na łyżkę spadają z niej płatami. Dosypałam cynamon, wymieszałam i po chwili napełniałam wyparzone wcześniej słoiki. Po zakręceniu odstawiłam je do wystudzenia stawiając do góry dnem - nie pasteryzowałam.
Z tej ilości składników wyszło mi 6 słoików poj. 0,3l
Czas smażenia zależy od soczystości owoców a dodatek cukru od ich kwaśności więc spróbujcie zanim dosypiecie :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/08/sliwki-na-zime-powida-sliwkowo-jabkowe.html