Wykonanie
Marmolada owocowa - do babeczek, drożdżówek, pączków czy na kanapkę.Tą miseczkę z
marmoladą (3 łyżki), którą widać na zdjęciu, moja córka pochłonęła w momencie, niczym nie zagryzając i popijając, a nie
powiem była dość słodka. Na koniec powiedziała tylko: Mamo, poproszę jeszcze...
SKŁADNIKI
śliwki węgierki
jabłka antonówki
gruszkiewentualnie
cukierilość
owoców wg uznaniau mnie było po 1,5 kg
śliwek,
jabłek i
gruszekdwa garnki,
woda i trzy wieczoryJAK TO ZROBIĆ
Owoce dokładnie myjemy. Ze
śliwek wyciągamy pestki i odrzucamy
śliwki robaczywki :)
Jabłka i
gruszki obieramy, wycinamy pestki, kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka. Możemy zasypać troszkę
cukrem, ewentualnie na sam koniec doprawiamy do smaku.Potrzebujemy dwóch garnków. Do jednego nalewamy
wodę i wkładamy do niego garnek napełniony
owocami. Jak jest za mało
wody to uzupełniamy. Stawiamy na malutkim ogniu i co jakiś czas mieszamy.Zrobienie
marmolady jest dość czasochłonne, dlatego trzeba
mieć dużo cierpliwości. U mnie zrobienie
marmolady trwało 3 dni po 4 godziny dziennie. Dążymy, aby wszystkie
owoce rozpadły się i całość zgęstniała.Na koniec wszystko miksujemy i ewentualnie dodajemy
cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry "nogami" i odstawiamy do wystudzenia.Można jeszcze pasteryzować 10-15 minut, ja tego nie robię.
Biorę udział w akcjach kulinarnych