ßßß Cookit - przepis na Marmolada owocowa

Marmolada owocowa

nazwa

Wykonanie

Marmolada owocowa - do babeczek, drożdżówek, pączków czy na kanapkę.
Tą miseczkę z marmoladą (3 łyżki), którą widać na zdjęciu, moja córka pochłonęła w momencie, niczym nie zagryzając i popijając, a nie powiem była dość słodka. Na koniec powiedziała tylko: Mamo, poproszę jeszcze...
SKŁADNIKI
śliwki węgierki
jabłka antonówki
gruszki
ewentualnie cukier
ilość owoców wg uznania
u mnie było po 1,5 kg śliwek, jabłek i gruszek
dwa garnki, woda i trzy wieczory
JAK TO ZROBIĆ
Owoce dokładnie myjemy. Ze śliwek wyciągamy pestki i odrzucamy śliwki robaczywki :) Jabłka i gruszki obieramy, wycinamy pestki, kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka. Możemy zasypać troszkę cukrem, ewentualnie na sam koniec doprawiamy do smaku.
Potrzebujemy dwóch garnków. Do jednego nalewamy wodę i wkładamy do niego garnek napełniony owocami. Jak jest za mało wody to uzupełniamy. Stawiamy na malutkim ogniu i co jakiś czas mieszamy.
Zrobienie marmolady jest dość czasochłonne, dlatego trzeba mieć dużo cierpliwości. U mnie zrobienie marmolady trwało 3 dni po 4 godziny dziennie. Dążymy, aby wszystkie owoce rozpadły się i całość zgęstniała.
Na koniec wszystko miksujemy i ewentualnie dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry "nogami" i odstawiamy do wystudzenia.
Można jeszcze pasteryzować 10-15 minut, ja tego nie robię.
Biorę udział w akcjach kulinarnych
Źródło:http://smacznegokolego.blogspot.com/2013/10/marmolada-owocowa.html