ßßß Cookit - przepis na Zupa. Krem z fioletowego kalafiora

Zupa. Krem z fioletowego kalafiora

nazwa

Wykonanie

Fioletowy kalafior wciąż zachwyca mnie swoim kolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra !
Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu. Nam zupa bardzo smakowała i moim zdaniem wyglądała bardzo ciekawie.
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
ok. 1/2 fioletowego kalafiora
1 większa szalotka
1/2 dużego jabłka
1/3-1/2 papryczki chili
1-2 łyżeczki masła
ok. 600-800 ml bulionu jarzynowego albo drobiowo-jarzynowego
kilka łyżek jogurtu naturalnego albo śmietanki
1/2 czerwonej cebuli
bazylią czerwona
do smaku - sól
sposób przygotowania : kwiat kalafiora dokładnie umyłam i pokroiłam na małe kawałki. Było tego ok. 3 szklanek, z czego mniej więcej 3/4 szklanki samych różyczek odłożyłam na później. Szalotkę obrałam i posiekałam, chili też rozdrobniłam. Jabłko obrałam ze skórki i usunęłam gniazdo nasienne.
W garnku roztopiłam masło, wrzuciłam szalotkę, chili, większą część kalafiora i jabłko, przesmażyłam mieszając przez kilka chwil. Wlałam bulion i gotowałam ok. 15-20 minut aż wszystkie składniki, szczególnie kalafior, były miękkie. Zupę zblendowałam na gładki krem. Ponownie podgrzałam i doprawiłam do smaku solą. Zdjęłam z ognia, dodałam jogurt, garść liści bazylii i ponownie zblendowałam. Jeśli zupa byłaby za gęsta można dolać więcej bulionu.
Odłożone wcześniej różyczki kalafiora zblanszowałam tzn. wrzuciłam do wrzącej, lekko posolonej i pocukrzonej wody na 2 minuty a następnie odcedziłam. Czerwoną cebulę pokroiłam w kosteczkę - można też ją sparzyć na sicie żeby była delikatniejsza i lżej strawna.
Zupę podałam na gorąco posypując różyczkami kalafiora, cebulką i czerwoną bazylią.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/07/zupa-krem-z-fioletowego-kalafiora.html