Wykonanie
Duże muszle
makaronowe idealnie nadają się do wypełnienia jakimś smacznym farszem i zapieczenia. Zebrane w lesie, świeże, złote i pachnące
kurki tylko czekały na swoją szansę. Razem z
makaronem i kilkoma innymi składnikami stworzyły bardzo smaczne danie.Nazbierałeś cały koszyk
kurek ? Wypróbuj przepis na Zupę
kurkową z
sokiem marchwiowym - jest przepyszna ! Część
grzybów możesz zamknąć w słoiki na zimę - mam pyszny przepis na słodko-kwaśne
Kurki marynowane .

czas przygotowania : ok. 30 minut + 30 minut zapiekaniaskładniki :1 op.
makaronu Conchiglioni - Muszle nr 55 z
serii Lubella Inspiracjeok. 600 g świeżych
kurekok. 100 g chudego
wędzonego boczku1 łyżka
masła klarowanego + 1 łyżeczka2
szalotki2 łyżki
mascarpone1 czubata łyżka drobno
startego sera peccorino2 czubate łyżki posiekanej
natki pietruszki4-5 łyżek
startego sera żółtego, u mnie Goudado smaku -
sól,
pieprz mielony kolorowy,
pieprz ziołowy
sposób przygotowania :
grzyby dokładnie oczyściłam, opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Część drobniejszych odłożyłam i zostawiłam w całości do przybrania.
Szalotki obrałam i posiekałam.
Boczek pokroiłam w kostkę.W rondlu rozpuściłam łyżkę
masła i wrzuciłam
boczek. Smażyłam aż zaczął się rumienić. Dodałam
szalotki i
grzyby. Smażyłam na mocnym ogniu przez 3-4 minuty aż odparowały. Dodałam
mascarpone i peccorino, wymieszałam. Doprawiłam do smaku
solą oraz
pieprzem, odstawiłam. Kiedy farsz przestygł dosypałam
natkę pietruszki i czubatą łyżkę
startego sera żółtego.
Makaron wrzuciłam do wrzącej, osolonej
wody. Gotowałam kilkanaście minut co chwilę delikatnie mieszając żeby muszelki się nie posklejały - powinny pozostać al'dente. Odcedziłam i przelałam porządnie zimną
wodą. Osuszyłam rozkładając na czystej ściereczce. Do każdej muszli nałożyłam łyżeczką porcje farszu. Ułożyłam je dość ciasno w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie odrobiną
masła. Wierzch posypałam resztą startego
żółtego sera. Naczynie wstawiłam do gorącego piekarnika nagrzanego do 180-200 st. C. Muszle faszerowane zapiekałam ok. 30 minut.Odłożone wcześniej drobne
kurki wrzuciłam na gorącą patelnię z odrobiną
masła i przesmażyłam - wystarczą 2-3 minuty na mocnym ogniu żeby się lekko zrumieniły. Kiedy muszle się zapiekły posypałam wierzch smażonymi
kurkami. Podając przybrałam
natką pietruszki.
Kurki można też zapiec inaczej - zobacz
Ziemniaki zapiekane z farszem
kurkowo-
orzechowym