ßßß Cookit - przepis na Makaron. Grzyby. Muszle. Conchiglioni zapiekane z kurkami i serem

Makaron. Grzyby. Muszle. Conchiglioni zapiekane z kurkami i serem

nazwa

Wykonanie

Duże muszle makaronowe idealnie nadają się do wypełnienia jakimś smacznym farszem i zapieczenia. Zebrane w lesie, świeże, złote i pachnące kurki tylko czekały na swoją szansę. Razem z makaronem i kilkoma innymi składnikami stworzyły bardzo smaczne danie.
Nazbierałeś cały koszyk kurek ? Wypróbuj przepis na Zupę kurkową z sokiem marchwiowym - jest przepyszna ! Część grzybów możesz zamknąć w słoiki na zimę - mam pyszny przepis na słodko-kwaśne Kurki marynowane .
czas przygotowania : ok. 30 minut + 30 minut zapiekania
składniki :
1 op. makaronu Conchiglioni - Muszle nr 55 z serii Lubella Inspiracje
ok. 600 g świeżych kurek
ok. 100 g chudego wędzonego boczku
1 łyżka masła klarowanego + 1 łyżeczka
2 szalotki
2 łyżki mascarpone
1 czubata łyżka drobno startego sera peccorino
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
4-5 łyżek startego sera żółtego, u mnie Gouda
do smaku - sól, pieprz mielony kolorowy, pieprz ziołowy
sposób przygotowania : grzyby dokładnie oczyściłam, opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Część drobniejszych odłożyłam i zostawiłam w całości do przybrania. Szalotki obrałam i posiekałam. Boczek pokroiłam w kostkę.
W rondlu rozpuściłam łyżkę masła i wrzuciłam boczek. Smażyłam aż zaczął się rumienić. Dodałam szalotki i grzyby. Smażyłam na mocnym ogniu przez 3-4 minuty aż odparowały. Dodałam mascarpone i peccorino, wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, odstawiłam. Kiedy farsz przestygł dosypałam natkę pietruszki i czubatą łyżkę startego sera żółtego.
Makaron wrzuciłam do wrzącej, osolonej wody. Gotowałam kilkanaście minut co chwilę delikatnie mieszając żeby muszelki się nie posklejały - powinny pozostać al'dente. Odcedziłam i przelałam porządnie zimną wodą. Osuszyłam rozkładając na czystej ściereczce. Do każdej muszli nałożyłam łyżeczką porcje farszu. Ułożyłam je dość ciasno w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie odrobiną masła. Wierzch posypałam resztą startego żółtego sera. Naczynie wstawiłam do gorącego piekarnika nagrzanego do 180-200 st. C. Muszle faszerowane zapiekałam ok. 30 minut.
Odłożone wcześniej drobne kurki wrzuciłam na gorącą patelnię z odrobiną masła i przesmażyłam - wystarczą 2-3 minuty na mocnym ogniu żeby się lekko zrumieniły. Kiedy muszle się zapiekły posypałam wierzch smażonymi kurkami. Podając przybrałam natką pietruszki.
Kurki można też zapiec inaczej - zobacz Ziemniaki zapiekane z farszem kurkowo-orzechowym
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/07/makaron-grzyby-muszle-conchiglioni.html