Wykonanie
Co podać niespodziewanym gościom na mały, lekki posiłek w upalny dzień ? Pomysłów może być wiele a bez pomysłu można zrobić po prostu kanapki. Ale nawet te wcale nie muszą być zwyczajne więc przygotowałam tartinki z
serem,
truskawkami i
szparagami. Takie małe kanapeczki z sezonowymi składnikami - soczyste i pełne smaku a do tego ładnie wyglądające. Jest z nimi trochę zabawy, ale dla miłych znajomych
jacy mnie odwiedzili zdecydowanie było warto. Myślę, że spokojnie mogłabym podać je nawet na małym przyjęciu.Wolisz coś ciepłego i konkretniejszego ? Zobacz przepis na
Jajka z
pieczarkami zapiekane w
chlebie
czas przygotowania : ok. 15 minutskładniki :świeża
bagietkakilka łyżek miękkiego
białego seratruskawkikilka
zielonych szparagów2-3 łyżki
oleju roślinnego2 łyżeczki
octu białego balsamicznegoświeże liście
bazylii1 op.
serka naturalnego Burguitos de ariasdo smaku -
sól,
pieprz mielony kolorowysposób przygotowania :
truskawki i
szparagi opłukałam i dobrze osączyłam. Z
truskawek usunęłam szypułki a
owoce pokroiłam w plasterki. Od
szparagów odłamałam dolne twardsze części pędów a górne pokroiłam w bardzo cienkie paseczki, przełożyłam do miski. Dodałam
olej i
ocet balsamiczny, doprawiłam do smaku, dobrze wymieszałam.
Szparagi nie powinny pływać w sosie - powinien je tylko leciutko zwilżyć i dosmaczyć.
Biały ser roztarłam widelcem - mocno grudkowaty można zmielić. Dodałam dobrze rozgniecione 2
truskawki i doprawiłam do smaku odrobiną
soli i
pieprzem.
Bułkę pokroiłam na kromki. Każdą posmarowałam przygotowanym
serkiem, ale niezbyt grubo.Na każdej kromeczce układałam koliście plasterki
truskawek. Na wierzch doprawione paseczki
szparagowe tworząc małe gniazdko a w nim porcję
serka Burguitos de arias. Każdą tartinkę przybrałam listkiem
bazylii i wszystkie oprószyłam odrobiną
pieprzu.Podałam zaraz po przygotowaniu bo nie powinny długo leżeć.