Wykonanie
Czy wszyscy wiedzą, że
zielone szparagi można jeść na surowo ? Nie próbowałam białych w takiej postaci, ale zielone są świetne ! Chrupiące, słodkawe i soczyste -
sałatka z cienko pokrojonych pędów to doskonały pomysł. Koniecznie musicie spróbować !
Jajko w koszulce czyli
jajko poszetowe to klasyka - świetnie nadaje się do podania z
sałatkami bo po przekrojeniu
żółtko miesza się z pozostałymi składnikami dania tworząc pyszny sos.

czas przygotowania : ok. 10 minutskładniki :6 dorodnych
zielonych szparagów4-5 łyżek
oleju rzepakowego2-3 łyżeczki
octu winnego białegodo smaku -
sól morska,
pieprz czarny świeżo mielony, szczypta
cukru2-3 świeże średnie
jajka kurzeok. 1 l
wody1 łyżka
octu winnego białego2-3 łyżeczki drobno pokrojonego
szczypiorku
sposób przygotowania :
szparagi to takiego dania powinny być dość grube jeśli chce się je pociąć na wstążeczki. Warzywa opłukałam i osuszyłam. Odłamałam twarde końce. Obieraczką do warzyw delikatnie ścinałam paski zaczynając od dolnej części robiąc to w stronę główki. W misce wymieszałam
olej z
octem winnym, doprawiłam do smaku
cukrem,
solą i
pieprzem - trzeba próbować i doprawić wedle własnego smaku. Do sosu wrzuciłam
szparagowe wstążki i bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszałam.J ak zrobić
jajko w koszulce?W szerokim rondelku zagotowałam
wodę, dodałam
ocet. Każde
jajko najpierw wybijałam do miseczki a następnie delikatnie przelewałam do wrzątku. Najpierw robiłam wir kręcąc energicznie
wodę łyżką a następnie wylewałam surowe
jajko jak najbliżej powierzchni
wody. Ruch gorącej
wody powoduje, że
białko otula
żółtko. Gotowałam aż
białko było ścięte, ale
żółtko w środku nadal płynne co trwa 2 minuty - odrobinę więcej lub mniej w zależności od wielkości
jajek. Ugotowane
jajka wyjmowałam łyżką cedzakową na talerzyk - można odciąć ostrożnie jakieś nieładne wystające części
białka.Na talerze wyłożyłam porcje sałatki ze
szparagów. Na wierzchu położyłam
jajko w koszulce, oprószyłam je jeszcze odrobiną
soli i
pieprzu, posypałam
szczypiorkiem.