ßßß Cookit - przepis na Chleb z cebulą

Chleb z cebulą

nazwa

Wykonanie

Nie było mnie kilka dni...brak wolnego czasu dalej doskwiera....a przepisów nazbierało się do opublikowania... przedświątecznych, świątecznych .itd..i sama nie wiem od czego zacząć..a może na początek ..chlebek z cebulką podsmażoną na oleju rzepakowym Rapso .Taki chlebek można upiec tradycyjnie zagniatając ciasto ,ale ja byłam ciut leniwa i do automatu włożyłam najpierw płynne składniki,a potem sypkie i drożdże..ustawiłam program 2 , a po usłyszeniu sygnału dodałam podsmażoną cebulkę.. i moja praca na tym się skończyła..
500 g mąki pszennej
1 szkl. mąki pełnoziarnistej
1 szkl. ciepłej przegotowanej wody
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli morskiej
50 ml oleju rzepakowego Rapso
2 cebule
Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Do miski przesiać mąki, dodać wodę, drożdże, cukier, sól oraz podsmażoną cebulę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę [ do podwojenia objętości]. Blaszkę posmarować olejem i posypać bułką tartą,a następnie wyłożyć wyrośnięte ciasto.Piec w temperaturze 180 st. przez 40-45 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/01/chleb-z-cebula.html