Wykonanie
Nie było mnie kilka dni...brak wolnego czasu dalej doskwiera....a przepisów nazbierało się do opublikowania... przedświątecznych, świątecznych .itd..i sama nie wiem od czego zacząć..a może na początek ..chlebek z
cebulką podsmażoną na
oleju rzepakowym Rapso .Taki chlebek można upiec tradycyjnie zagniatając ciasto ,ale ja byłam ciut leniwa i do automatu włożyłam najpierw płynne składniki,a
potem sypkie i
drożdże..ustawiłam program 2 , a po usłyszeniu sygnału dodałam podsmażoną
cebulkę.. i moja praca na tym się skończyła..

500 g
mąki pszennej1 szkl.
mąki pełnoziarnistej1 szkl. ciepłej przegotowanej
wody50 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli morskiej50 ml
oleju rzepakowego Rapso2
cebuleCebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
oleju. Do miski przesiać
mąki, dodać
wodę,
drożdże,
cukier,
sól oraz podsmażoną
cebulę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę [ do podwojenia objętości]. Blaszkę posmarować
olejem i posypać
bułką tartą,a następnie wyłożyć wyrośnięte ciasto.Piec w temperaturze 180 st. przez 40-45 minut.
