Wykonanie

Konkurs "Blogerzy kochają
olej rzepakowy" wydaje się stworzony w sam raz dla mnie;D W swojej kuchni używam głównie właśnie tego
oleju, bo wiem, że sprawdza się świetnie w wielu zastosowaniach i jest wyjątkowo zdrowy. W moim dzisiejszym przepisie na pyszną focaccię wykorzystany jest do przygotowania i ciasta, i dodatków, dlatego zgłaszam go do tego konkursu. Efekt jest wyśmienity! Ciasto wyrosło idealnie, jest puszyste i delikatne, a z wierzchu chrupiące. Natomiast
cebula, by wydobyć z niej aromat, została mocno przypieczona i w efekcie smakuje bardzo wyraziście. Do tego wyjątkowo dobrze się komponujący świeży
tymianek. Focaccia nadaje się zarówno na obiad, jak i na przekąskę, np. na pikniku.

Focaccia z
czerwoną cebulą i świeżym
tymiankiem- 300g
mąki pszennej- 1/2 łyżeczki
soli- 150 ml
wody- 1/2 łyżki
cukru- 13-14g świeżych
drożdży (ok. 1/8 kostki 100g)- 5 łyżek
oleju rzepakowego (3 do ciasta i 2 do
cebuli)- 4
czerwone cebule (ok. 250g po obraniu)- 1 łyżka czerwonego
octu winnego- kilkanaście gałązek świeżego tymianku+do ozdoby-
sól1) W misce wymieszać
mąkę z
solą.2)
Wodę lekko podgrzać, do temperatury ciała.3) Dodać
cukier, pokruszone
drożdże i mieszać do rozpuszczenia.4)
Wodę z
cukrem i
drożdżami dolać do
mąki, lekko wymieszać i dodać
olej.5) Dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.6) Zagniatać je przez kilka minut na blacie.7) Uformować gładką kulę i włożyć do miski lekko posmarowanej
olejem.8)Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 45 minut.9) W tym czasie rozgrzać na patelni
olej.10) Dodać pokrojoną w plastry
cebulę i podsmażyć na średnim ogniu.11) Przykryć i od czasu do czasu mieszać, aż będzie miękka (25 minut).12) Po wyrośnięciu i wyjęciu ciasta lekko je uderzyć,by wróciło do swojej wcześniejszej wielkości.13) Formę o wymiarach ok. 21x26 cm posmarować
olejem.14) Ciasto rozciągnąć do takiego kształtu i włożyć do formy.15) Przykryć i odstawić na pół godziny.16) Palcami zrobić na powierzchni ciasta dołki.17) Na wierzchu rozłożyć równomiernie
cebulę.18) Posypać listkami
tymianku i szczyptą
soli.19) Piec w temperaturze 220 st. C przez 25 minut.20) Po wyjęciu ozdobić gałązkami
tymianku.Czas przygotowania: 2 godzinyLiczba porcji: 6Kaloryczność jednej porcji: 275 kcal