Wykonanie
Bułki domowej roboty - takie puszyste, idealne do hamburgerów albo hot-dogów. Ich zrobienie nie jest trudne a jemy
pieczywo bez żadnych polepszaczy czy sztucznych spulchniaczy. 12 dużych
bułek jakie upiekłam wystarczyło dla kilku osób i była niezła wyżerka. Zrobiłam do nich domowe burgery a do podłużnych naszykowałam
parówki i dodatki.Taki domowy fast food to świetna sprawa !Przepis zaczerpnięty z bloga Eweliny a
bułki piekłam w ramach akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie"Wolisz
bułki razowe ? Zobacz przepis na
Bułki orkiszowe z
orzechami
czas przygotowania : 45 minut + czas wszystkich etapów wyrastania + 20 minut pieczeniaskładniki :ZACZYN - 10g świeżych
drożdży340 g
mąki pszennej typ 650340 ml lekko letniego
mlekaCIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn215 g
mąki pszennej typ 6501 łyżeczka
soli3 łyżki
cukru - 45g - albo
miodu2
żółtka5 łyżek
oleju roślinnego albo rozpuszczonego
masła
sposób przygotowania : ZACZYN -
drożdże rozmieszałam z kilkoma łyżeczkami
mleka a kiedy się rozpuściły dolałam resztę płynu i wsypałam przesianą
mąkę. Dokładnie wymieszałam. Przykryłam miskę i odstawiłam.... No właśnie - zaczyn według przepisu Eweliny powinien wyrastać ok. 2 godzin w ciepłym miejscu aż
potroi swoją objętość. Mnie się coś poplątało i szczelnie przykrytą miskę z zaczynem odstawiłam do lodówki na całą noc.CIASTO WŁAŚCIWE - do zaczynu dosypałam
mąkę wymieszaną z
solą i
cukrem. Dodałam 2
żółtka i 5 łyżek
oleju, zaczęłam zagniatać ciasto. Wyrabiałam je cierpliwie przez pół godziny - jeśli użyjecie robota to wystarczy 15 minut. Ten długi czas wyrabiania jest bardzo ważny żeby później
bułki były mocno puchate.Wyrobione ciasto przełożyłam do posmarowanej
olejem miski, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam żeby podwoiło swoją objętość - w wersji Eweliny to właśnie wyrobione ciasto zostawia się w lodówce na nocne wyrastanie. Moje ciasto rosło ok. 3 godzin. Po tym czasie podzieliłam je na 12 mniej więcej równych części. 8 z nich uformowałam z okrągłe
bułki a 4 zrobiłam podłużne.Jak zrobić ładne bułeczki ?Kawałek ciasta na okrągłą bułeczkę formuję w dłoniach - przytrzymując go w lewej ręce prawą naciągam to co ma być na wierzchu a brzegi dokładnie podwijam pod spód jednocześnie obracając
bułkę przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Wierzch misi być bez żadnych zadziorków bo takie
potem po upieczeniu będzie widać. Odkładając lekko spłaszczałam je dłonią. Podłużne to po prostu rozciągnięte i zrolowane kawałki ciasta, których końce podwinęłam pod spód żeby były ładnie zaokrąglone.
Bułki ułożone luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przykryłam ściereczką i zostawiłam znów na 2 godziny żeby bułeczki dobrze się napuszyły. Bez dobrego wyrośnięcia
bułki nie będą takie puszyste i mogą popękać podczas pieczenia.Wyrośnięte
bułki posmarowałam
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypałam czarnym
sezamem. Piekłam 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C bo lubimy mocno rumiane
pieczywo. Po upieczeniu delikatnie przełożyłam na kratkę i zostawiłam do ostygnięcia. Mogą też poleżeć na blasze a jeśli tak jak ja chcecie przełożyć to delikatnie bo
bułki są bardzo puchate.Podsumowując - moja pomyłka i nocne wyrastanie samego zaczynu wcale
bułkom nie zaszkodziły. Po wyrobieniu ciasto właściwe pięknie rosło a bułeczki wyszły bardzo puchate.

Bułki do hamburgerów albo hot-dogów upiekli także : Dobrawa , Wiosenka , Kinga , Ewelina , Agata ,
Magda , Łucja , Marzena , Bernadeta