ßßß Cookit - przepis na Do chleba - pasta z jajek i szynki

Do chleba - pasta z jajek i szynki

nazwa

Wykonanie

Był pyszny , świeżo upieczony chleb więc do chleba też coś dobrego musiało być. Co prawda taki świeżutki najlepiej smakuje z samym masłem, ale zrobiłam też coś pożywniejszego. Smarowidło z jajek, wędliny i zieleniny - bardzo dobre, spróbujcie !
Pasta jajeczno szynkowa do chleba
czas przygotowania ok. 20 minut
składniki :
4 jajka
ok. 1 szkl. posiekanej wędliny
3 łyżki szczypioru grubego
1 łyżka koperku
3-4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy chrzanowej
do smaku - sól, pieprz czarny mielony
sposób przygotowania : jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam i starłam na tarce jarzynowej. Można posiekać, ale ściera się zdecydowanie szybciej. Wędlinę posiekałam dość drobno - możecie użyć resztek szynki, kiełbas, pieczeni, co tam macie.
Wędlinę połączyłam z jajkami. Dosypałam pokrojony szczypiorem i koperek. Dodałam majonez i musztardę, dokładnie wymieszałam. Doprawiłam do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie wymieszałam i gotowe !
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/03/do-chleba-pasta-z-jajek-i-szynki.html