ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni z czarnuszką, na zakwasie

Chleb żytni z czarnuszką, na zakwasie

nazwa

Wykonanie

W normalnych sklepach przeważnie tylko mąka pszenna typ 500 lub 650 a o chlebową próżno pytać. Z żytnią wcale nie jest lepiej. Na szczęście w budce z pieczywem można zawsze ją kupić - jest pełnoziarnista i gładsza. Pełnoziarnistą żywi się Stefan i to dzięki niej i mojemu nowego Przyjacielowi powstają kolejne chleby. Dzisiejszy jest w całości z mąk żytnich, do których dosypałam trochę paproszków dla smaku i urozmaicenia.
Zobaczcie też przepis na chleb zwyczajny albo chleb pieczony w garnku - już sama nie wiem który smakował nam bardziej bo każdy jest nieco inny i bardzo smaczny :)
składniki :
200 g zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
550 g mąki żytniej typ 580
20 g soli morskiej, zmielonej
50 g ziarna słonecznika
30 g czarnuszki
30 g siemienia lnianego
520 g letniej wody
do form - 1 łyżka oleju rzepakowego
kilka łyżek mąki żytniej typ 2000
sposób przygotowania : późnym wieczorem do dużej miski odmierzyłam porcję zakwasu. Odważyłam obie mąki, sól, ziarna i dolałam wodę. Wszystkie składniki zarobiłam ręką i przez kilka minut wyrabiałam chociaż nie było to łatwe bo ciasto jest dość gęste i lepkie. Miskę przykryłam pokrywą i zostawiłam na 12 godzin, ale nie wstawiałam do lodówki - niech sobie rośnie w jako takim ciepełku bo okno w kuchni było mocno uchylone.
Następnego dnia wyrzuciłam masę na dobrze omączony, mąką typ 580, blat. Odgazowałam ugniatając dłonią i rozpłaszczając. Pomagając sobie szpachelką zagięłam wszystkie brzegi do środka. Podzieliłam masę na 2 części, ale jedną większą a drugą nieco mniejszą.
Foremki (większa 31x12 cm, druga nieco mniejsza) posmarowałam olejem i wysypałam dobrze mąką pełnoziarnistą. Przełożyłam do nich porcje ciasta i ugniotłam lekko zwilżonymi rękami. Przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny - ciasto powinno prawie podwoić swoją objętość.
Piekarnik nagrzałam do 200 st. C na dół wstawiając naczynie z wodą. Do gorącego wstawiłam blaszki z wyrośniętym ciastem chlebowym. Piekłam ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjęłam z foremek i ostudziłam na kratce.
Taki chleb najbardziej smakuje mi z masłem i miodem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/11/chleb-zytni-z-czarnuszka-na-zakwasie.html