ßßß Cookit - przepis na Chleb bezglutenowy z ziarnami

Chleb bezglutenowy z ziarnami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba. Jest w nim coś magicznego, coś co tworzy wyjątkową atmosferę w domu. Ten zapach nie pozwala przejść obojętnie. Kusi by spróbować jeszcze ciepłego, nie dającego się elegancko pokroić wypieku. Chleb jeszcze nie ostygł, a już go prawie nie ma... To największy komplement dla tego, kto go upiekł. Dziś wersja bezglutenowa - jedna z moich ulubionych :)
(keksówka ok. 18 cm)
1. Dzień przed pieczeniem chleba, wieczorem mieszam:
- 50 g aktywnego zakwasu gryczanego (dokarmionego ok. 8-12 h wcześniej)
- 70 g mąki gryczanej
- 2 szklanki ciepłej wody
- 150 g mąki jaglanej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ryżowej
- 30 g miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)
- 13 g soli morskiej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 12 h.
2. Drugiego dnia całość jeszcze raz zagniatam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 h.
3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Na ciasto wysypuję garść ziaren
słonecznika i siemienia lnianego i lekko dłoniom przyduszam je do ciasta (zmniejszy to możliwość ich odpadnięcia w trakcie
krojenia upieczonego chleba). Całość odstawiam na ok. 30-40 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 220 st. C (najlepiej
piec w opcji góra-dół).
4. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiam chleb. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne
30 min.
6. Gdy chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i daję mu chwilę odpocząć.
Smacznego!
Szukasz wypieków bezglutenowych? Koniecznie zobacz także:
Bezglutenowy chlebek jaglany
Jaglany bezglutenowy chrupki chlebek skandynawski
Bezglutenowy chlebek jaglano-gryczany
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/09/chleb-bezglutenowy-z-ziarnami.html