Wykonanie
Uwielbiam zapach świeżo upieczonego
chleba. Jest w nim coś magicznego, coś co tworzy wyjątkową atmosferę w domu. Ten zapach nie pozwala przejść obojętnie. Kusi by spróbować jeszcze ciepłego, nie dającego się elegancko pokroić wypieku.
Chleb jeszcze nie ostygł, a już go prawie nie ma... To największy komplement dla tego, kto go upiekł. Dziś wersja bezglutenowa - jedna z moich ulubionych :)

(keksówka ok. 18 cm)1. Dzień przed pieczeniem
chleba, wieczorem mieszam:- 50 g aktywnego zakwasu gryczanego (dokarmionego ok. 8-12 h wcześniej)- 70 g
mąki gryczanej- 2 szklanki ciepłej
wody- 150 g
mąki jaglanej- 100 g
mąki ziemniaczanej- 100 g
mąki kukurydzianej- 150 g
mąki ryżowej- 30 g
miodu (w wersji wegańskiej -
syrop z agawy)- 13 g
soli morskiej- 1 łyżeczka
suszonych drożdży- 4 łyżki
ziaren słonecznika- 2 łyżki ziaren
siemienia lnianego- 2 łyżki
sezamu- 1 łyżeczka ziaren
czarnuszkiWszystkie składniki dokładnie mieszam. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 12 h.2. Drugiego dnia całość jeszcze raz zagniatam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 h.3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej
olejem i wysypanej
otrębami lub
mąką. Na ciasto wysypuję garść ziaren
słonecznika i
siemienia lnianego i lekko dłoniom przyduszam je do ciasta (zmniejszy to możliwość ich odpadnięcia w trakciekrojenia upieczonego
chleba). Całość odstawiam na ok. 30-40 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 220 st. C (najlepiejpiec w opcji góra-dół).4. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiam
chleb. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne30 min.6. Gdy
chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i
daję mu chwilę odpocząć.Smacznego!Szukasz wypieków bezglutenowych? Koniecznie zobacz także:Bezglutenowy chlebek jaglanyJaglany bezglutenowy chrupki chlebek skandynawskiBezglutenowy chlebek jaglano-gryczany