ßßß
(keksówka ok. 18 cm)1. Dzień przed pieczeniem chleba, wieczorem mieszam:- 50 g aktywnego zakwasu gryczanego (dokarmionego ok. 8-12 h wcześniej)- 70 g mąki gryczanej- 2 szklanki ciepłej wody- 150 g mąki jaglanej- 100 g mąki ziemniaczanej- 100 g mąki kukurydzianej- 150 g mąki ryżowej- 30 g miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)- 13 g soli morskiej- 1 łyżeczka suszonych drożdży- 4 łyżki ziaren słonecznika- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego- 2 łyżki sezamu- 1 łyżeczka ziaren czarnuszkiWszystkie składniki dokładnie mieszam. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 12 h.2. Drugiego dnia całość jeszcze raz zagniatam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 h.3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Na ciasto wysypuję garść ziarensłonecznika i siemienia lnianego i lekko dłoniom przyduszam je do ciasta (zmniejszy to możliwość ich odpadnięcia w trakciekrojenia upieczonego chleba). Całość odstawiam na ok. 30-40 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 220 st. C (najlepiejpiec w opcji góra-dół).4. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiam chleb. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne30 min.6. Gdy chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i daję mu chwilę odpocząć.Smacznego!Szukasz wypieków bezglutenowych? Koniecznie zobacz także:Bezglutenowy chlebek jaglanyJaglany bezglutenowy chrupki chlebek skandynawskiBezglutenowy chlebek jaglano-gryczany