ßßß Cookit - przepis na Tarta z budyniem i borówkami

Tarta z budyniem i borówkami

nazwa

Wykonanie

Pyszna tarta - bardzo kruche, maślane ciasto a na nim budyń waniliowy i owoce. Prosty wypiek, z którym każdy sobie poradzi. Nie wiem czy coś może się nie udać - chyba to mało prawdopodobne :D
składniki :
CIASTO - 220 g mąki pszennej, użyłam wrocławskiej
50 g cukru pudru
120 g masła
2 żółtka
2 szczypty soli
BUDYŃ - 750 ml mleka (albo lepiej : 500 ml mleka + 250 ml słodkiej śmietanki 30 %)
2 żółtka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki kukurydzianej - łyżki dość czubate
3 łyżki cukru zwykłego
2 łyżki cukru waniliowego albo ziarenka z jednej laski wanilii
dodatkowo - ok. 250 g borówki amerykańskiej
do posypania - trochę cukru pudru i/lub perlistego
sposób przygotowania : CIASTO - mąkę przesiałam razem z solą i cukrem pudrem. Dodałam kawałki zimnego masła i roztarłam rękami tak żeby powstał mokry piasek bez widocznych kawałków tłuszczu. Oczywiście można posiekać nożem a nawet lepiej właśnie posiekać, ale u mnie takie siekanie kończy się sprzątaniem całej kuchni :D Dodałam żółtka i zagniotłam szybko ciasto. Uformowałam je w dysk, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na przynajmniej 30 minut.
BUDYŃ - w połowie mleka rozmieszałam dokładnie mąki i żółtka - nie może być żadnych grudek więc trzeba to zrobić bardzo starannie. Resztę mleka wlałam do garnka razem ze śmietanką (bo robiłem tym razem właśnie wersję ze śmietanką ) i zagotowałam dosypując oba cukry. Do wrzątku wlewałam zimną zawiesinę intensywnie mieszając rózgą. Gotowałam na niedużym ogniu, cały czas mieszając, ok. 3 - 4 minut aż budyń mocno zgęstniał. Zestawiłam z ognia i przykryłam szczelnie.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam na okrągły placek większy o kilka cm do średnicy naszykowanej formy, która miała 25 cm. Placek przeniosłam na wałku i nałożyłam na formę. Delikatnie docisnęłam dno i boki, ew. nadmiar przy brzegach odcięłam. Ciasto nakłułam widelcem. Przykryłam arkuszem papieru do pieczenia a na nim umieściłam monety. Tak przygotowane wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piekłam 10 minut po czym usunęłam papier z bilonem i piekłam kolejne 12 minut.
Na podpieczony spód wyłożyłam gorący budyń, rozprowadziłam w miarę równo. Na wierzch wysypałam borówki - wcześniej umyte i dobrze osuszone. Tartę piekłam jeszcze 30 minut w temp. 180 st. C
Wydawało mi się, że borówki podczas pieczenia zaczną pękać i puszczą sok, ale tak się nie stało. Zapiekły się w całości co, przyznam, trochę mnie zdziwiło :) Nie wpłynęło to jednak w żaden sposób na całość wypieku.
Tartę ostudziłam w formie. Przed podaniem oprószyłam delikatnie cukrem pudrem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/08/tarta-z-budyniem-i-borowkami.html