ßßß Cookit - przepis na Żeberka duszone w kapuście z grzybami

Żeberka duszone w kapuście z grzybami

nazwa

Wykonanie

Dawno nie kupowałam wieprzowych żeberek chociaż bardzo je lubię. Niestety, jakoś nie mogłam natrafić na ładne i chude kawałki a tylko takie warto przygotować. Wczoraj jednak wypatrzyłam piękny, gruby pasek i szkoda by było zostawić go w sklepie. Już płacąc za zakupy wiedziałam, że żeberka będą się dusiły z pysznymi dodatkami :)
czas przygotowania : 2 godz. + 1 , 5 godziny duszenia
składniki:
ok. 1,2 kg chudych żeberek wieprzowych
kilka suszonych poćków, borowików ceglastoporych, albo po prostu podgrzybków
ok. 700 g kiszonej kapusty
1 łyżka kaczego smalcu
4 nieduże cebulki
1 łyżka miodu rzepakowego
ok. 1/2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
ok. 2 łyżek sosu sojowego jasnego
do smaku - sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, przyprawa ognista
sposób przygotowania : grzyby zalałam ok. 1/2 l ciepłej wody, moczyły się jakieś pół godziny. Potem gotowałam je następne pół godziny żeby nieco zmiękły. Odcedziłam i posiekałam a wodę z gotowania zachowałam.
Pasek żeberek umyłam, osuszyłam dobrze i pokroiłam na 6 mniej więcej równych kawałków. Oprószyłam ze wszystkich stron solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Odłożyłam na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie w rondlu rozgrzałam kaczy smalec i zrumieniłam mięso dokładnie.
Dosypałam pokrojoną w ćwierć plasterki cebulę oraz posiekaną kapustę. Wlałam sosy sojowe, wywar z grzybów i dodałam posiekane w paseczki grzyby oraz ok. 1/3 łyżeczki przyprawy ognistej. Dusiłam aż mięso było zupełnie miękkie kilka razy w tym czasie przewracając kawałki i ew. uzupełniając odparowany płyn. Pod koniec doprawiłam do smaku miodem.
My zjedliśmy z pieczywem, ale można podać z ziemniakami czy grubą kaszą.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/02/zeberka-duszone-w-kapuscie-z-grzybami.html