Wykonanie
Jakiś czas temu ta
sałatka była
hitem wśród moich znajomych i rodziny - musiałam się z nią meldować na każdej imprezie. Na szczęście
moda minęła, są inne sezonowe hity a dzisiaj to mnie samą naszło na jej zrobienie bo jest naprawdę bardzo smaczna.
składniki:ok. 750 g świeżych białych
pieczarekpuszka
kukurydzy konserwowej 400 g1
czerwona cebula5
ogórków kiszonych średniej wielkości1 małe
jabłko3
jajka1/2 pęczka
koperku5 - 6 łyżek
majonezu2 łyżeczki
musztardy Dijondo smaku -
sól,
pieprz mielony
sposób przygotowania:
pieczarki umyłam szybko i osączyłam - ja ich nie obieram bo nie widzę takiej potrzeby. Włożyłam je do wrzącej, lekko osolonej
wody i gotowałam 10 minut, odcedziłam i ostudziłam. Odcisnęłam je też lekko w dłoniach bo nieco nasiąkły
wodą. Pokroiłam w drobną kosteczkę, przełożyłam do miski. Dodałam odsączoną z zalewy
kukurydzę.
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Tak samo rozdrobniłam
ogórki kiszone - razem ze skórką bo mam swoje - jeśli ktoś woli może obrać. Obrane
jabłko też posiekałam.
Cebulkę obrałam i pokroiłam w kosteczkę, przełożyłam na sito i sparzyłam, osączyłam, dodałam do reszty składników, wymieszałam.Dodałam
musztardę,
majonez, posiekany
koperek i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem, odstawiłam na 2 godziny żeby smaki się przegryzły.