ßßß Cookit - przepis na Krupnik z grzybkiem

Krupnik z grzybkiem

nazwa

Wykonanie

W moich słojach z suszem są różne gatunki grzybów - prawdziwki, koźlarze, smardze, poćce i kilka innych gatunków. Są też jeszcze pieprzniki trąbkowe, zbierane przez koleżankę Dorotkę na Orawie. U mnie w lesie takich nie ma, niestety, nad czym ubolewam bo to bardzo smaczne grzyby i gdy się pojawiają to gromadnie więc można je dosłownie kosić - raj dla grzybiarza :) Suszone są fajne bo nie trzeba ich namaczać - można wrzucić do gotującej się zupy i po kilkunastu minutach są dobre.
składniki:
2 litry wywaru drobiowego
4 - 5 ziemniaków
4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
garść suszonych pieprzników trąbkowych
po 2 - 3 czubate łyżki surowych startych na tarce warzyw - marchewki, selera, korzenia pietruszki, pasternaku
ok. 10 cm cienkiego pora
1 łyżka masła
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
do smaku - sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: kaszę przepłukałam na sicie, osączyłam. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę. Zagotowałam wywar, wrzuciłam suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie, gotowałam ok. 5 minut. Dodałam kaszę i ziemniaki, gotowałam następne 10 minut.
Warzywa wymieszałam, dodałam kawałeczki mięsa obrane z porcji rosołowej, na której gotowałam wywar. Na patelni roztopiłam masło, podsmażyłam warzywa z mięsem aż zaczęły się rumienić. Przełożyłam do zupy, dosypałam lubczyk, gotowałam jeszcze 10 minut. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu. Odstawiłam zupę na 20 minut żeby odpoczęła. Przed podaniem dodałam natkę pietruszki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/11/krupnik-z-grzybkiem.html