ßßß Cookit - przepis na Placek graham z morelami, budyniem i kruszonką

Placek graham z morelami, budyniem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu otworzyłam przy pieczeniu bułeczek torebkę mąki graham. Wczoraj kupowałam też taką dla koleżanki bo nie wszędzie można ją dostać. I tak jakoś pozostając w temacie grahamki powiem Wam, że bułeczki z tej mąki to moje ukochane już od wielu lat, ale pomyślałam sobie, że przecież można by upiec też z niej deser - przecież piekłam już z mąk innych niż pszenna tortowa. A jak już mi we łbie zaświtało to musiałam spróbować :) Ćwicząc silną wolę żeby nie zjeść od razu wszystkich kupionych moreli szybko zagniatałam ciasto.
składniki:
CIASTO - 180 g mąki pszennej graham typ 1850
80 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki kukurydzianej
70 g cukru trzcinowego demerara
1/4 łyżeczki soli
150 g masła albo margaryny
1 jajko
MASA - 2 torebki budyniu waniliowego w proszku - takiego na pół litra mleka każdy
850 ml mleka 3,2 %
80 g cukru trzcinowego demerara
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli
ok. 500 g moreli
KRUSZONKA - 50 g mąki pszennej tortowej
40 g mąki pszennej graham typ 1850
30 g mąki kukurydzianej
100 g cukru trzcinowego demerara
50 g płatków migdałowych
100 g masła albo margaryny
sposób przygotowania: CIASTO - sypkie składniki ciasta odmierzyłam i wsypałam do miski. Dodałam masło i roztarłam rękami dość dokładnie. Wbiłam jajko i zagniotłam ciasto - będzie się kruszyć, ale to nie ma znaczenia. Tortownicę śr. 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Wsypałam ciasto i ugniotłam je formując też brzeg wysokości ok. 3 cm - tak przygotowaną formę odłożyłam do lodówki na ok. 30 minut. Następnie wstawiłam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekłam 15 minut.
KRUSZONKA - składniki kruszonki po kolei umieściłam w misce, na końcu dodając zimne masło - roztarłam rękami tak żeby nie było widocznych kawałków tłuszczu i też odstawiłam do lodówki.
MASA - w 1 szkl. mleka rozmieszałam proszek budyniowy i pastę waniliową. Resztę mleka zagotowałam dodając cukier i sól. Zimną część wlewałam do gorącej intensywnie mieszając całość rózgą i gotowałam jeszcze ok. 4 minut.
Gorący budyń wyłożyłam na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyłam połówki umytych wcześniej i wypestkowanych moreli - brzuszkami do dołu. Całość posypałam grubą warstwą kruszonki. Piekłam ok. 45 minut zmniejszając temperaturę w piekarniku do 170 st. C. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić trzeba go przykryć arkuszem papieru albo folii aluminiowej .
Po upieczeniu ciasto ostudzić i schłodzić - najlepiej kroić dopiero następnego dnia gdy nadzienie dobrze stężeje :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/07/placek-graham-z-morelami-budyniem-i.html