ßßß
składniki:ok. 300 g majonezu dobrej jakości - najlepiej zrobić samemu3 - 4 czubate łyżki gęstej śmietany, ew. gęstego jogurtu naturalnego1 czubata łyżka tartego chrzanu1 mała łyżeczka gładkiej musztardykilka grzybków marynowanych (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)2 nieduże ogórki konserwowe1 łyżka posiekanego koperkudo smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. odrobina cukrusposób przygotowania: Grzybki i ogórki pokroiłam w drobniutką kostkę - można zetrzeć je na tarce, ale posiekane według mnie lepiej smakują i wyglądają. Majonez wymieszałam ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodałam grzybki, ogórki i koperek. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam. Odstawiłam pod szczelnym przykryciem na kilka - kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.Taki sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez kilka - kilkanaście dni