ßßß Cookit - przepis na Jajka w sosie wiosennym

Jajka w sosie wiosennym

nazwa

Wykonanie

Ja już widzę i czuję wiosnę. Dni coraz cieplejsze, dłuższe i słońca też więcej. A skoro wiosennie to trzeba zacząć pomału myśleć o Wielkanocy. Takie jajka przygotowałam pierwszy raz w ubiegłym roku właśnie na świąteczny stół a potem robiłam je jeszcze kilka razy bo są pyszne i ładnie się prezentują.
składniki:
4 duże jajka
kilka łyżek koncentratu barszczu czerwonego
3 – 5 łyżek majonezu
3 – 5 łyżek jogurtu naturalnego
3 - 4 duże rzodkiewki
1/3 szkl. posiekanej rzeżuchy
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka przyprawy Fit-up do twarożków i jaj
do smaku: sól, pieprz ziołowy, pomidory suszone w proszku albo papryka mielona słodka
sposób przygotowania: Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam ze skorupek. Koncentrat zmieszałam z wodą i zalałam jajka - płyn ma je lekko zakrywać. Odstawiłam je na jakiś czas - zależy jak mocno zabarwione chcemy je mieć, trzeba co jakiś czas zajrzeć. Różowe jajka wyjęłam i osączyłam. Nacięłam je dookoła nożykiem z ostrzem w kształcie litery V tak żeby otrzymać dwie połówki jak kwiatki.
Majonez zmieszałam z jogurtem i przyprawą Fit-up. Dodałam starte drobno rzodkiewki, rzeżuchę, koperek i przyprawiłam do smaku. Na półmisek wylałam sos a na nim ułożyłam jajka. Oprószyłam je delikatnie sproszkowanymi suszonymi pomidorami. Przybrałam zieleniną.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/03/jajka-w-sosie-wiosennym.html