Wykonanie
Ja już widzę i czuję wiosnę. Dni coraz cieplejsze, dłuższe i słońca też więcej. A skoro wiosennie to trzeba zacząć pomału myśleć o Wielkanocy. Takie
jajka przygotowałam pierwszy raz w ubiegłym roku właśnie na świąteczny stół a
potem robiłam je jeszcze kilka
razy bo są pyszne i ładnie się prezentują.
składniki:4 duże
jajkakilka łyżek koncentratu barszczu czerwonego3 – 5 łyżek
majonezu3 – 5 łyżek
jogurtu naturalnego3 - 4 duże
rzodkiewki1/3 szkl. posiekanej
rzeżuchy1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżeczka
przyprawy Fit-up do
twarożków i jajdo smaku:
sól,
pieprz ziołowy,
pomidory suszone w proszku albo
papryka mielona słodkasposób przygotowania:
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam ze skorupek. Koncentrat zmieszałam z
wodą i zalałam
jajka - płyn ma je lekko zakrywać. Odstawiłam je na jakiś czas - zależy jak mocno zabarwione chcemy je
mieć, trzeba co jakiś czas zajrzeć. Różowe
jajka wyjęłam i osączyłam. Nacięłam je dookoła nożykiem z ostrzem w kształcie litery V tak żeby otrzymać dwie połówki jak kwiatki.
Majonez zmieszałam z
jogurtem i
przyprawą Fit-up. Dodałam starte drobno
rzodkiewki,
rzeżuchę,
koperek i przyprawiłam do smaku. Na półmisek wylałam sos a na nim ułożyłam
jajka. Oprószyłam je delikatnie sproszkowanymi
suszonymi pomidorami. Przybrałam
zieleniną.