ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka miodowo-cynamonowe

Ciasteczka miodowo-cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Już kiedyś robiłam te proste ciasteczka, ale są tak pyszne, że wracam do nich co jakiś czas i Was też namawiam do ich zrobienia. Przepis pochodzący ze strony Mojeciasto.pl podam ponownie bo jest wart rozpowszechnienia. Tym razem nieco inaczej je ozdobiłam a Wy zrobicie sobie tak będziecie woleli.
składniki:
50 g masła albo margaryny
1 jajko
1 żółtko
2 , 5 - 3 szkl. mąki pszennej luksusowej
2 szczypty soli
3/4 szkl. cukru pudru
4 łyżki miodu akacjowego
1 , 5 łyżeczki cynamonu mielonego
1/2 szkl. śmietany kremówki
1 , 5 łyżeczki sody oczyszczonej
do wykończenia: 1 białko
cukier zmieszany z cynamonem
sposób przygotowania: Masło, miód i śmietankę przełożyłam do wysokiego garnuszka, zagotowałam - dosypałam sodę i energicznie wymieszałam - UWAGA - masa się mocno pieni, ale tak właśnie ma być.
Mąkę przesiałam z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Wlałam do niej mieszankę z garnka, dodałam jajko i żółtko, szybko zagniotłam ciasto - powinno być jak miękka plastelina - ew. można podsypać więcej mąki. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 - 5 mm i foremkami wykrawałam ciasteczka. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam lekko roztrzepanym białkiem i posypałam cukrem cynamonowym. Piekłam ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C
Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale stygnąc twardnieją. Dobrze jest upiec je nieco wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku. Jeśli po kilku dniach nadal będą zbyt twarde można do pudełka włożyć ćwiartkę jabłka - trzeba tylko pamiętać o tym kawałku i wymieniać go co 1 - 2 dni żeby nie spleśniało :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/12/ciasteczka-miodowo-cynamonowe.html