Wykonanie
Już kiedyś robiłam te proste
ciasteczka, ale są tak pyszne, że wracam do nich co jakiś czas i Was też namawiam do ich zrobienia. Przepis pochodzący ze strony Mojeciasto.pl podam ponownie bo jest wart rozpowszechnienia. Tym razem nieco inaczej je ozdobiłam a Wy zrobicie sobie tak będziecie woleli.

składniki:
50 g
masła albo
margaryny1
jajko1
żółtko2 , 5 - 3 szkl.
mąki pszennej luksusowej2 szczypty
soli3/4 szkl.
cukru pudru4 łyżki
miodu akacjowego
1 , 5 łyżeczki
cynamonu mielonego
1/2 szkl.
śmietany kremówki1 , 5 łyżeczki
sody oczyszczonejdo wykończenia: 1
białkocukier zmieszany z
cynamonem
sposób przygotowania:
Masło,
miód i
śmietankę przełożyłam do wysokiego garnuszka, zagotowałam - dosypałam
sodę i energicznie wymieszałam - UWAGA - masa się mocno pieni, ale tak właśnie ma być.
Mąkę przesiałam z
solą,
cynamonem i
cukrem pudrem. Wlałam do niej mieszankę z garnka, dodałam
jajko i
żółtko, szybko zagniotłam ciasto - powinno być jak miękka plastelina - ew. można podsypać więcej
mąki. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 - 5 mm i foremkami wykrawałam
ciasteczka. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam lekko roztrzepanym
białkiem i posypałam
cukrem cynamonowym. Piekłam ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C
Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale stygnąc twardnieją. Dobrze jest upiec je nieco wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku. Jeśli po kilku dniach nadal będą zbyt twarde można do pudełka włożyć ćwiartkę
jabłka - trzeba tylko pamiętać o tym kawałku i wymieniać go co 1 - 2 dni żeby nie spleśniało :)