ßßß
Składniki :Na jasne ciasto:17,5 dag mąkićwierć łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli1 łyżeczka mielonego cynamonu6,5 dag świeżego masła8 dag cukru2 łyżki miodu1 lekko ubite żółtkoNa ciemne ciasto:17,5 dag mąkiszczypta soli2 łyżeczki przyprawy do piernikapół łyżeczki sody oczyszczonej4 łyżki kakao w proszku7,5 dag świeżego masła7,5 dag cukru1 lekko ubite jajkoWykonanie :Mąkę na jasne ciasto przesiać, wsypać sodę, sól, cynamon. Dodać rozdrobnione masło, cukier, miód i żółtko. Zagnieść ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki. Mąkę na ciasto czekoladowe przesiać, dodać sodę, sól, przyprawę do piernika, kakao. Dodać rozdrobnione masło, cukier, jajko, zagnieść ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Oba rodzaje ciasta podzielić na połowy. Połowę czekoladowego ciasta rozwałkować na grubość około 1 cm. Tak samo rozwałkować jasne ciasto. W obu ciastach wycisnąć kształty i na blasze układać kwiatki (lub inne kształty), można zmoczyć brzegi odrobiną wody, żeby się skleiło. Ułożyć na blasze. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.