Wykonanie
Że nie przepadam za
serami pleśniowymi wiedzą wszyscy, ale na
camembert smażony w panierce skuszę się zawsze. A jeśli będzie do niego
żurawina to już niebo w gębie :-)

składniki:2 krążki
sera camembert z
ziołami2 nieduże
jajkaok. 1 szkl.
bułki tartej1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
białego pieprzu mielonego
olej do smażeniaSOS - 250 g
żurawiny (świeżej lub mrożonej)3 łyżki
cukru1/2 szkl.
wodysposób przygotowania: SOS -
żurawinę opłukałam, osączyłam. W rondelku zagotowałam
wodę z
cukrem, wsypałam
żurawinę i gotowałam na małym ogniu aż kuleczki popękały i całość zgęstniała, jakieś 15 minut.
SER - krążki
sera pokroiłam promieniście każdy na 6 - 8 części.
Jajka roztrzepałam z
solą i
pieprzem. Każdy trójkącik obtoczyłam w
jajku,
bułce tartej i obie czynności powtórzyłam. Panierka musi być gruba żeby
ser nam nie wypłynął. Tak przygotowane
serki kładłam na rozgrzaną patelnię z
olejem i smażyłam na złoto ze wszystkich stron - trzeba to robić na dość silnym ogniu. Po usmażeniu wyłożyłam
ser na ręcznik papierowy aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Po chwili ułożyłam porcje na talerzach i podałam gorący
ser z dodatkiem
sosu żurawinowego.