Wykonanie
Ogórki z
miodem już
jadłam i bardzo mi to zestawienie smakowało więc postanowiłam zrobić
sałatkę w tym stylu. Można ją zjeść na śniadanie albo na kolację, albo nawet podać jako dodatek do jakiegoś większego dania. Jeśli ktoś nie próbował takiego połączenia polecam do spróbowania.
składniki:kilka liści
sałaty masłowej i strzępiastej1 zielony
ogórek świeży typu wąż100 - 150 g białego
twarogu1
cebula cukrowasok z połowy
cytrynykilka gałązek
koperku2 - 3 łyżki posiekanych listków
miętySOS: 3-4 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżeczki płynnego
miodudo smaku:
sól,
pieprzsposób przygotowania:
sałaty,
ogórka i
koperek opłukałam, osączyłam.
Ogórka nie obierałam, ale nacięłam wzdłuż skórkę w kilku miejscach tworząc małe rowki - plasterki będą bardziej dekoracyjne.
Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie półplasterki,
skropiłam sokiem z cytryny i odstawiłam na 15 min. a następnie odcisnęłam lekko. Pozostały w miseczce sok dodałam do
jogurtu razem z
miodem, wymieszałam, doprawiłam
solą i
pieprzem.
Sałatę porwaną na mniejsze kawałki ułożyłam na talerzach, poprzekładałam plasterkami
ogórka i
cebulką oraz listkami
koperku. Całość posypałam pokruszonym
serem i polałam sosem. Posypałam
miętą.