Wykonanie
Ser typu
camembert ładnie się zapieka. Lubię też
ser smażony z dodatkiem
żurawiny. Pomyślałam sobie, że można by oba te składniki,
ser i
żurawinę, położyć na pizzy i zapiec - to był strzał w dziesiątkę. Można kawałki takiego placka podać na zakończenie kolacji, właściwie na deser. Polecam bo jest bardzo pyszne.Ja zwykle zagniatam ciasto na 3 duże pizze z czego oddzielam kawałek i taką "deserową" piekę jedną mniejszą.

składniki na 3 duże pizze albo 5 mniejszych:3 szkl.
mąki pszennejok. 1 szkl. ciepłego
mleka30 g świeżych
drożdżypo 1 łyżeczce
soli i
cukru2 łyżki
oliwy1 czubata łyżka zimnego
masła1
żółtkoDO OBŁOŻENIA - 2
serki typu
camembert po 100g, naturalnekilka łyżek
konfitury żurawinowej2 - 3 garści
orzechów włoskich łuskanychsposób przygotowania:
drożdże wkruszyłam do lekko ciepłego
mleka, dodałam
cukier, wymieszałam i odstawiłam na 10 min.
Mąkę (2,5 szkl) przesiałam z
solą, dodałam
oliwę,
żółtko jajka i
masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami roztarłam tak aby
masło nie tworzyło grudek. Następnie wlałam rozczyn i zagniotłam dość miękkie ciasto podsypując resztą
mąki. Uformowałam kulę, leciutko posmarowałam
oliwą, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 1 godz..Ciasto podzieliłam na 3 - 5 części, każdą rozwałkowałam na nieduży placek. Każdy posmarowałam
konfiturą żurawinową, obłożyłam plasterkami
sera i posypałam pokruszonymi
orzechami. Pizze układałam na specjalnym kamieniu do pieczenia i piekłam ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podałam na gorąco, przybrane listkami
bazylii.