ßßß Cookit - przepis na Pizza z serem pleśniowym i żurawiną

Pizza z serem pleśniowym i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Ser typu camembert ładnie się zapieka. Lubię też ser smażony z dodatkiem żurawiny. Pomyślałam sobie, że można by oba te składniki, ser i żurawinę, położyć na pizzy i zapiec - to był strzał w dziesiątkę. Można kawałki takiego placka podać na zakończenie kolacji, właściwie na deser. Polecam bo jest bardzo pyszne.
Ja zwykle zagniatam ciasto na 3 duże pizze z czego oddzielam kawałek i taką "deserową" piekę jedną mniejszą.
składniki na 3 duże pizze albo 5 mniejszych:
3 szkl. mąki pszennej
ok. 1 szkl. ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
po 1 łyżeczce soli i cukru
2 łyżki oliwy
1 czubata łyżka zimnego masła
1 żółtko
DO OBŁOŻENIA - 2 serki typu camembert po 100g, naturalne
kilka łyżek konfitury żurawinowej
2 - 3 garści orzechów włoskich łuskanych
sposób przygotowania: drożdże wkruszyłam do lekko ciepłego mleka, dodałam cukier, wymieszałam i odstawiłam na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiałam z solą, dodałam oliwę, żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami roztarłam tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlałam rozczyn i zagniotłam dość miękkie ciasto podsypując resztą mąki. Uformowałam kulę, leciutko posmarowałam oliwą, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 1 godz..
Ciasto podzieliłam na 3 - 5 części, każdą rozwałkowałam na nieduży placek. Każdy posmarowałam konfiturą żurawinową, obłożyłam plasterkami sera i posypałam pokruszonymi orzechami. Pizze układałam na specjalnym kamieniu do pieczenia i piekłam ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podałam na gorąco, przybrane listkami bazylii.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/pizza-z-serem-plesniowym-i-zurawina.html