ßßß Cookit - przepis na Kiszona kapusta z kaszą jęczmienną

Kiszona kapusta z kaszą jęczmienną

nazwa

Wykonanie

Babcia kisiła kapustę w kamiennej beczułce, która wędrowała od jednej sąsiadki do drugiej. Po zakiszeniu kapustę przekładano w słoiki i ustawiano w chłodnej piwniczce a beczułka trafiała do kolejnego domu. Do części kapusty Babcia dodawała startą marchewkę i koniecznie dość dużo ziarenek kminku. Zwykle jadało się ją jako surówkę, ale czasami gotowała właśnie takie danie z kaszą - jako dodatek do mięsa albo samodzielną potrawę.
U mnie w bloku zakisić kapustę to jeszcze pół biedy, ale trzymać to już nie mam gdzie bo piwnice przy węźle cieplnym a w garażu miejsca brak - wszystko zajęte grzybami, ogórkami i przetworami z owoców. Poza tym na pobliskim bazarku kupuję na prawdę pyszną więc chyba nie ma się co napinać.
składniki:
300 g kapusty kiszonej
1 duża marchewka (albo od razu kapusta kiszona z marchewką)
6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej typu mazurska
1 łyżeczka kminku w ziarenkach
1 duży liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżki masła
sposób przygotowania: kapustę posiekałam nieco drobniej, zalałam w garnku wodą tyle żeby była przykryta. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie i kminek, dusiłam ok. 15 minut. Marchewkę oczyściłam, starłam na jarzynowej tarce, podsmażyłam na maśle aż zmiękła, dodałam do kapusty. Dodałam też przepłukaną na sicie kaszę oraz lubczyk. Dolałam nieco wody i dusiłam aż kasza napęczniała i zmiękła czyli ok. 20 - 30 min.. Potrawa ma być gęsta, taka paciajowata, więc trzeba uważać żeby nie przypalić i ew. dolewać po troszeczku wody. Nie soliłam bo kapusta kiszona była wystarczająco słona.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/kiszona-kapusta-z-kasza-jeczmienna.html