Wykonanie
Taki zwykły, pyszny obiad. Zrolowane
mięsko jest fajne i za niespodziankę w środku może robić właściwie wszystko co zechcemy tam schować. Sos
ogórkowy, mimo że nietypowy, bardzo pasował.

składniki:5 plastrów
schabu wieprzowego bez kości5 plastrów wędzonki -
boczek, mocno
wędzona szynka....3 sztuki
ogórki kiszone1
cebula4 - 5 łyżek
mąki pszennej1 szklanka
bulionu jarzynowego1/3 szklanki
śmietanka słodkado smaku:
sól,
papryka słodka mielona,
pieprz mielony czarny,
pieprz ziołowykilka gałązek
koperku świeżegodo smażenia:
masło klarowanesposób przygotowania:
Schab opłukałam i dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi. Rozbiłam je na cienkie płaty przykrywając
mięso folią spożywczą żeby nie pryskało i nie porozrywało się. Każdy płat posoliłam lekko i oprószyłam świeżo mielonym
pieprzem czarnym i
pieprzem ziołowym. Na każdym położyłam plaster wędzonki i 1/4
ogórka, taki słupek - resztę
ogórków pokroiłam w drobną kostkę. Zwinęłam roladki i spięłam
szpilkami do zrazów - jeśli ktoś takich nie ma można użyć wykałaczek albo obwiązać je nicią kuchenną.
Mąkę zmieszałam z 1/3 łyżeczki
soli i 1 łyżeczką
słodkiej papryki. Roladki obtoczyłam w tej mieszance i obsmażyłam na bardzo rozgrzanej patelni z
masłem klarowanym. Gdy się ładnie zrumieniły dodałam posiekaną dużą
cebulę. Smażyłam aż się zeszkliła i następnie dodałam pokrojone
ogórki, podlałam całość 1 szklanką
bulionu i dusiłam ok. 30 - 40 min..
Śmietankę słodką roztrzepałam z resztką
mąki pozostałej z panierowania i wlałam do sosu. Jeszcze tylko dorzuciłam posiekany
koperek i gotowe! Pyszne roladki w nietypowym sosie - polecam!