ßßß Cookit - przepis na Konfitura z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny

nazwa

Wykonanie

Będąc na wsi przyglądałam się dojrzałym, czerwonym koralom jarzębin rosnących niedaleko domu. Czytałam przecież, że można z niej robić dodatek do mięsa i wędlin albo jakieś inne przetwory. Nie miałam jednak ze sobą żadnej książki z przepisami a i dostępu do sieci brak więc zaplanowałam sobie, że nazbieram, oczyszczę, zamrożę a potem, po powrocie do domu, coś wymodzę. Tak też zrobiłam. Przepis pochodzi chyba z Poradnika Domowego, numeru sprzed wielu lat - na wyciętej kartce niestety nie ma tytułu czasopisma.
Wypróbujcie też koniecznie przepis na inny przetwór z jarzębiny - jarzębina do mięs czyli jarzębinowy chutney.
składniki:
1000 g jarzębiny
ok. 600 g jabłek
ok. 600 g gruszek
1 kg cukru zwykłego
1 op. żelfixu 2:1 (takiego na 1 kg owoców i 1/2 kg cukru)
4 łyżki brandy
1/2 szkl. filtrowanej wody
sposób przygotowania: jarzębinę wyjęłam z zamrażalnika gdzie leżała minimum 2 doby, wymieszałam z cukrem, dolałam ok. 1/2 szkl. filtrowanej wody i smażyłam na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż cukier się rozpuścił. W międzyczasie przygotowała jabłka i gruszki. Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych kawałki wrzucałam do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Potem wszystkie pokroiłam w dość drobną kostkę. Dorzuciłam je do podsmażonej jarzębiny i gotowałam razem ok. 10 min.. Na koniec dodałam żelfix, wymieszałam dokładnie, gotowałam ok. 5-10 min.. Dolałam brandy. Gorącą jarzębinę nałożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia.
Napełniłam 9 słoików poj, 330 ml
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/konfitura-z-jarzebiny_29.html