ßßß Cookit - przepis na Dżem aroniowy

Dżem aroniowy

nazwa

Wykonanie

Czas już zacząć myśleć o prezentach gwiazdkowych. Jednym z nich będzie ten dżem (źródło), doskonały do serów i mięs z dodatkiem porto. Myślę, że to będzie trafiony prezent:-)
Składniki:
1 kg aronii,
1 kg jabłek,
1 kg gruszek,
75 dkg cukru,
1 szkl. wody,
100 ml porto.
* waga owoców jest już po obraniu i wypestkowaniu
Przygotowanie:
Aronię po oczyszczeniu i umyciu zalać wrzątkiem i zostawić na 2h. W garnku rozgrzać wodę z cukrem, dodać pokrojone na kawałki gruszki i jabłka. Smażyć, mieszając do zeszklenia owoców. Dodać odcedzoną aronię i porto. Pozostawić na ogniu około 3 minuty. Odstawić na
24 h. Następnego dnia ponownie smażyć do całkowitego rozgotowania jabłek i gruszek. P owinna powstać galaretka. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować w nagrzanym do 100-120 stopni piekarniku przez 20 minut.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/11/dzem-aroniowy.html