ßßß

Czas już zacząć myśleć o prezentach gwiazdkowych. Jednym z nich będzie ten dżem (źródło), doskonały do serów i mięs z dodatkiem porto. Myślę, że to będzie trafiony prezent:-)Składniki:1 kg aronii,1 kg jabłek,1 kg gruszek,75 dkg cukru,1 szkl. wody,100 ml porto.* waga owoców jest już po obraniu i wypestkowaniuPrzygotowanie:Aronię po oczyszczeniu i umyciu zalać wrzątkiem i zostawić na 2h. W garnku rozgrzać wodę z cukrem, dodać pokrojone na kawałki gruszki i jabłka. Smażyć, mieszając do zeszklenia owoców. Dodać odcedzoną aronię i porto. Pozostawić na ogniu około 3 minuty. Odstawić na24 h. Następnego dnia ponownie smażyć do całkowitego rozgotowania jabłek i gruszek. P owinna powstać galaretka. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować w nagrzanym do 100-120 stopni piekarniku przez 20 minut.