Wykonanie
Czas już zacząć myśleć o prezentach gwiazdkowych. Jednym z nich będzie ten
dżem (źródło), doskonały do
serów i
mięs z dodatkiem
porto. Myślę, że to będzie trafiony prezent:-)Składniki:1 kg aronii,1 kg
jabłek,1 kg
gruszek,75 dkg
cukru,1 szkl.
wody,100 ml
porto.* waga
owoców jest już po obraniu i wypestkowaniuPrzygotowanie:Aronię po oczyszczeniu i umyciu zalać wrzątkiem i zostawić na 2h. W garnku rozgrzać
wodę z
cukrem, dodać pokrojone na kawałki
gruszki i
jabłka. Smażyć, mieszając do zeszklenia
owoców. Dodać odcedzoną aronię i
porto. Pozostawić na ogniu około 3 minuty. Odstawić na24 h. Następnego dnia ponownie smażyć do całkowitego rozgotowania
jabłek i
gruszek. P owinna powstać
galaretka. Gorący
dżem nakładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować w nagrzanym do 100-120 stopni piekarniku przez 20 minut.