ßßß Cookit - przepis na Babeczki mufinkowe z węgierkami

Babeczki mufinkowe z węgierkami

nazwa

Wykonanie

Jak nie wiem co upiec i nie mam pomysłu na deser a menażeria już zgląda po kątach za czymś słodkim - piekę mufinki. Szybko, łatwo więc w razie awarii są niezastąpione.
składniki:
1 duże jajko
150 g mąki pszennej luksusowej
110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g orzeszków ziemnych niesolonych
1/3 łyżeczki soli
80 g masła albo margaryny
150 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
kilka kropli aromatu rumowego
250 g wydrylowanych i pokrojonych na kawałki śliwek węgierek
sposób przygotowania: Naszykowałam formę do muffinek na 12 sztuk. Zagłębienia wyłożyłam kwadracikami papieru do pieczenia - ucięłam kawałki wielkości 10x10 cm.
Jajko wybiłam rozdzielając żółtko od białka. Białko ubiłam na sztywno dodając sól i 3 łyżki cukru pudru. W drugiej misce utarłam miękkie masło z resztą cukru. Stopniowo dodawałam mąki zmieszane ze sobą, z drobno posiekanymi orzeszkami i proszkiem do pieczenia. Dolałam też mleko. Łyżką wmieszałam pianę z białka. Na koniec dodałam pokrojone na nieduże kawałeczki śliwki, zamieszałam i nakładałam porcje bardzo gęstej masy do foremki.
Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekłam ok. 20 - 25 min..
Po wyjęciu z pieca można babeczki oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/babeczki-mufinkowe-z-wegierkami.html