Wykonanie
Ja wiem, że teraz jest dużo sezonowych,
polskich owoców, ale proszę na mnie nie krzyczeć - ja po prostu uwielbiam
kiwi. Za smak, kolor, za to, że są . . .Kiedy kupowałam
kiwi pierwszy raz, wiele lat temu, mało kto je w Polsce znał więc przy zakupie to mnie pytano co się z tym robi i jak to w ogóle smakuje. Wtedy, dzięki kuzynce z Australii, która mi je pokazała, polecałam te "
owocowe ziemniaki" wszystkim koleżankom i znajomym a teraz to już bardzo pospolity u nas
owoc.

składniki:4 duże
kiwi1 opakowanie
galaretki w proszku o smaku
kiwi3 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
cukru zwykłego200 ml
śmietanki kremówki150 g
serka homogenizowanego waniliowego150 ml
jogurtu naturalnego pitnego2 łyżeczki
żelatyny3 łyżki
cukru pudrusposób przygotowania:
Kiwi umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Przełożyłam do rondelka, dodałam
sok z cytryny i
cukier zwykły, zalałam 1 szkl.
wody i zagotowałam. Gdy tylko płyn porządnie zawrzał zdjęłam rondelek z ognia.
Galaretkę rozpuściłam w 1 szkl. gorącej
wody i dodałam do zagotowanych
owoców. Odstawiłam do wystudzenia i początku tężenia.
Żelatynę zalałam w garnuszku 1/3 szkl. zimnej
wody a gdy napęczniała podgrzewałam i mieszałam aż całkiem się rozpuściła. Mocno schłodzoną
śmietankę 30% ubijałam kilka chwil aż zgęstniała, dodałam
cukier puder i ubiłam na sztywno. Wtedy dodałam
serek homogenizowany i
jogurt, i nie przerywając miksowania pomalutku wlałam rozpuszczoną, ciepłą
żelatynę.Do kieliszków nakładałam na zmianę po 2 łyżki
galaretki z
owocami i masy śmietanowej. Odstawiłam do lodówki na 2 godziny aby deser stężał i dobrze się schłodził. Przed podaniem posypałam drobno pokruszonym
herbatnikiem kakaowym.Ilość składników na 4 duuuże, tzw. żarłoczkowe porcje, albo 6 nieco mniejszych.