ßßß Cookit - przepis na Zielony deser

Zielony deser

nazwa

Wykonanie

Ja wiem, że teraz jest dużo sezonowych, polskich owoców, ale proszę na mnie nie krzyczeć - ja po prostu uwielbiam kiwi. Za smak, kolor, za to, że są . . .
Kiedy kupowałam kiwi pierwszy raz, wiele lat temu, mało kto je w Polsce znał więc przy zakupie to mnie pytano co się z tym robi i jak to w ogóle smakuje. Wtedy, dzięki kuzynce z Australii, która mi je pokazała, polecałam te "owocowe ziemniaki" wszystkim koleżankom i znajomym a teraz to już bardzo pospolity u nas owoc.
składniki:
4 duże kiwi
1 opakowanie galaretki w proszku o smaku kiwi
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru zwykłego
200 ml śmietanki kremówki
150 g serka homogenizowanego waniliowego
150 ml jogurtu naturalnego pitnego
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
sposób przygotowania: Kiwi umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Przełożyłam do rondelka, dodałam sok z cytryny i cukier zwykły, zalałam 1 szkl. wody i zagotowałam. Gdy tylko płyn porządnie zawrzał zdjęłam rondelek z ognia. Galaretkę rozpuściłam w 1 szkl. gorącej wody i dodałam do zagotowanych owoców. Odstawiłam do wystudzenia i początku tężenia.
Żelatynę zalałam w garnuszku 1/3 szkl. zimnej wody a gdy napęczniała podgrzewałam i mieszałam aż całkiem się rozpuściła. Mocno schłodzoną śmietankę 30% ubijałam kilka chwil aż zgęstniała, dodałam cukier puder i ubiłam na sztywno. Wtedy dodałam serek homogenizowany i jogurt, i nie przerywając miksowania pomalutku wlałam rozpuszczoną, ciepłą żelatynę.
Do kieliszków nakładałam na zmianę po 2 łyżki galaretki z owocami i masy śmietanowej. Odstawiłam do lodówki na 2 godziny aby deser stężał i dobrze się schłodził. Przed podaniem posypałam drobno pokruszonym herbatnikiem kakaowym.
Ilość składników na 4 duuuże, tzw. żarłoczkowe porcje, albo 6 nieco mniejszych.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/zielony-deser.html