Wykonanie
Witam Was wszystkich serdecznie : ) Weekend niestety już prawie minął : ( (dlaczego zawsze ten "dobry" czas leci tak szybko?) Na szczęście pogoda nam dopisała : ) Jak nakazuje moja domowa tradycja, na niedzielę musi być ciasto! : ) Jako, że na dworze baaardzo
słonecznie, postanowiłam zrobić coś na zimno : ) Oto, co mi wyszło:KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY - przepis na tortownicę o średnicy 30 cmSpód:3 szkl pokruszonych
herbatników2/3 szkl rozpuszczonego
masła1/2 szkl
cukruSkładniki mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód (dość mocno wyrównując łyżką, aby się ładnie skleił w całość). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180st i pieczemy 7 min (aż się ładnie zarumieni). Studzimy.3 kolorowe
galaretki (ja użyłam
poziomkową,
brzoskwiniową i
kiwi)3
serki homogenizowane waniliowe3 szkl
śmietany kremówki3
białka6 łyżek
cukru pudru9 łyżeczek
żelatynyGalaretki przesypujemy do osobnych miseczek i rozpuszczamy każdą w 1 i 1/2 szklanki wrzącej
wody. Studzimy.Ubijamy szklankę
śmietany z 2 łyżkami
cukru pudru, dodajemy 1
serek homogenizowany i pianę ubitą z 1
białka. W odrobinie wrzącej
wody rozpuszczamy 3 łyżeczki
żelatyny, studzimy i wlewamy do masy serowej. Smarujemy masę na spodzie z
ciastek. Schłodzoną zalewamy jedną tężejącą
galaretką i ponownie schładzamy.Z pozostałych składników w taki sam sposób robimy kolejne warstwy ciasta. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.