ßßß Cookit - przepis na Pasta z makreli z jajkiem i ketchupem

Pasta z makreli z jajkiem i ketchupem

nazwa

Wykonanie

Wystarczy jedna albo dwie wędzone makrele i możemy zrobić michę pysznej pasty do chleba czy krakersów. My bardzo lubimy takie smarowidła - to pyszne jedzenie i bardzo wydajne a sprawdza się nawet na przyjęciach.
Pasty można podawać na malutkich tartinkach, nakładać na jajka gotowane - pomysłów jest wiele. Dzisiaj opiszę Wam 2 wersje pasty jakie najbardziej lubimy, ale każdy może sobie je dowolnie modyfikować.
Wypróbujcie też koniecznie pastę jajeczną z suszonymi pomidorami
Pasta z makreli z zieleniną i ogórkiem kiszonym
składniki:
1 makrela ok. 250 g
1 - 2 jajka
2 średnie ogórki kiszone
4 łyżki gęstego majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Ogórki kiszone starłam na dużych oczkach tarki i odcisnęłam z nadmiar soku. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek i też starłam na tarce, ale na drobnych oczkach. Makrelę dokładnie obrałam ze skóry i ości, roztarłam widelcem. Do masy dodałam jajka, ogórki, zieleninę, majonez, dokładnie wymieszałam, doprawiłam.
składniki:
1 makrela ok. 250 g
2 jajka
1 cebula
1 czubata łyżka gęstego majonezu
3 łyżki dobrego ketchupu (łagodny albo pikantny, jak kto woli)
do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania : Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę, przełożyłam na sito i przelałam wrzątkiem, osączyłam dokładnie - można nie sparzać, ale sparzona cebula jest lżej strawna i delikatniejsza w smaku. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek, starłam na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Makrelę dokładnie obrałam ze skóry i ości, roztarłam. Do masy dodałam posiekaną cebulkę, majonez i ketchup, dokładnie wymieszałam, doprawiłam.
Dobrze jest pasty odstawić na przynajmniej 30 min. do lodówki (pod szczelnym przykryciem) żeby smaki się połączyły. Gotowych nie przechowujcie zbyt długo - najlepiej robić tyle żeby zjeść w ciągu jednego a max. 2 dni.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/pasty-makrelowe.html