ßßß Cookit - przepis na Deser jogurtowy z leśnymi jeżynami

Deser jogurtowy z leśnymi jeżynami

nazwa

Wykonanie

Weekendowy, mały wypad do lasu nie był zbyt udany bo sucho i grzybki jakoś nie bardzo chcą rosnąć . . . Coś tam wpadło do koszyka, ale szaleństwa nie było. Wzdłuż leśnego traktu rosły krzewy jeżyn i te słodkie, pyszne owoce znacznie poprawiły mi humor. Większość zjedliśmy od razu, prosto z krzaka a troszkę nazbierałam do słoiczka, który awaryjnie mam w wypadowym plecaczku. Po powrocie szybko trafiły do deseru.
składniki:
ok. 1 , 5 szkl. świeżych leśnych jeżyn
2 brzoskwinie
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 l jogurtu naturalnego
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szkl. wody
kilka kropli esencji waniliowej
1 op. galaretki brzoskwiniowej w proszku
sposób przygotowania: Wpadł mi w ręce pojemnik do przechowywania żywności i to w nim właśnie postanowiłam zrobić deser. Wyłożyłam go dwoma arkuszami folii spożywczej tak aby końce wystawały za brzegi naczynia. Jeżyny delikatnie opłukałam i osączyłam, brzoskwinie sparzyłam i obrałam ze skórki a miąższ pokroiłam w kostkę. Galaretkę rozpuściłam w 400 ml wody, odstawiłam do ostudzenia. Żelatynę zalałam zimną wodą a kiedy napęczniała wstawiłam szklankę z nią do gorącej wody i mieszałam zawartość aż żelatyna zupełnie się rozpuściła.
Jajka umyłam i sparzyłam wrzątkiem. Ubiłam je z cukrem na puszystą masą, do której następnie dodałam jogurt, esencję waniliową i ciepłą żelatynę - wlewałam ją pomału cały czas ubijając masę. Dodałam do masy owoce, lekko wymieszałam i wylałam masę do naczynia. Odstawiłam je aby masa stężała a gdy zastygła lekko na wierzch wylałam połowę tężejącej galaretki. Znów wstawiłam naczynie do lodówki, resztę galaretki też. Deser wyjęłam z naczynia przykładając do wierzchu odwrócony talerz i odwracając całość tak aby talerz znalazł się pod spodem. Deser sam opadł na niego, wystarczyło więc tylko zdjąć folię i przybrać deser "okruchami" z galaretki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/deser-jogurtowy-z-lesnymi-jezynami.html